Sigbjørn Hammer, Arnhild Laugsand, Siri Woll og Jon Anders Hammer ønsker velkommen til Åsens første i sitt slag - Hammer Gårdsbutikk.

– Når de klarer det på Frosta, må det gå an her også

To unge, driftige par står bak åpningen av Åsens første gårdsbutikk.

Gårdsmat og kortreist mat er i vinden som aldri før, og mandag morgen åpnet Åsens første lokalmatbutikk. Hammer Gårdsbutikk.

På kårhuset på gården har skiltet kommet opp på veggen, og tar vi noen skritt ned kjellertrappa står vi der; i en liten, men sjarmerende butikk med kortreiste godbiter langs veggene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har snakket om å starte gårdsbutikk i et par år, men vi har ikke kommet i gang før nå. Da vi fant ut at vi kunne ha butikklokalet i kjelleren på kårhuset, ble det litt enklere, forteller de to parene som står bak gårdsbutikken; Jon Anders Hammer (29) og Siri Woll (27), Sigbjørn Hammer (27) og Arnhild Laugsand (34).

En smak av Åsfjellet

De siste 14 dagene har det blitt jobbet sent og tidlig for å få gårdsbutikken klar for åpning, og i helga kom de i mål.

– Vi var innom en fin gårdsbutikk på Fosen i sommer på ferietur og ble litt inspirert, og ble enige om at vi måtte bare peise på. Det er greit å være først ute i Åsen, mener Sigbjørn. Og legger til:

– Her er det ganske sentralt, det er nært E6 og det nye krysset når det kommer, så det er et potensiale.

Det var Jon Anders og Sigbjørns bestefar som drev Hammer Gård da de vokste opp, men i dag er det Jon Anders og Siri som bor på gården. Sigbjørn og Arnhild bor rett i nærheten, og driver gård de også.

Begge parene er opptatt av å ta i bruk utmarksbeite, og mens Jon Anders og Siri driver med sau, er det storfe på gården til Sigbjørn og Arnhild som får meske seg med det naturen har å by på. Og det er nettopp kortreist saue- og storfekjøtt - med en smak av Åsfjellet - som er særpreget til gårdsbutikken ved Hammervatnet.

Er du over 1,80 må du se opp når du stiger inn i Hammer Gårdsbutikk.

Vil framsnakke sauen

Frysedisken med lamme- og sauekjøtt er godt fylt opp med 18 ulike produkter som pølser, burgere og lammelår - alt videreforedlet hos Halsan Kjøtt i Levanger.

– Du skal være god til å lete hvis du finner så mange produkter av sau og lam i en vanlig butikk. Det er stort sett på denne tida av året det er sauekjøtt å få tak i, og der ser vi et potensiale. Her skal det være tilgjengelig lamme- og sauekjøtt hele året, fastslår Jon Anders. Gjengen bak gårdsbutikken ønsker å framsnakke sauekjøttet, som de synes blir lite verdsatt i dagens marked. Bonden sitter igjen med 10-12 kroner per kilo for kjøtt av voksen sau.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde fårikål av sau i går, og det smakte ypperlig! Du trenger ikke å bruke lammekjøtt til det, fastslår Sigbjørn. Selv driver han med den gamle norske rasen sidet trønder- og nordlandsfe (STN) sammen med Arnhild, og forteller at mer varer av storfe snart er på vei inn i butikken.

Hammer Gård ligger idyllisk til ved Hammervatnet, og her beiter sauene ute så lenge de kan. Fra venstre Sigbjørn Hammer og Arnhild Laugsand, Siri Woll og Jon Anders Hammer.

Spent på mottakelsen

Og det er flere som har lyst til å bidra til gårdsbutikken på Hammer Gård. Foreldrene til Jon Anders og Sigbjørn, Marit Hammer og Knut Strøm, har også stilt opp. Han har dyrket grønnsaker, mens hun har sydd luer, smekker og pannebånd med dyremotiv. I tillegg er det annen lokalmat å finne i butikkhyllene. Både fra Fæby på Verdal, og fra Wangberg, Rekkebo Midtre og Hellberg på Frosta.

– De ser ikke på oss i Åsen som noen konkurrent, og har tipset hverandre om oss. Det har bare vært positivt, sier Siri om produsentene fra Frosta. I nabobygda er det tettere mellom gårdsbutikkene, og gjengen i Åsen er spent på mottakelsen fra heimbygda:

– Når de klarer det på Frosta, må det gå an her også, smiler Sigbjørn.

De har holdt planene om butikk hemmelig, og da de la ut nyheten lørdag på Facebook, lot ikke responsen vente på seg.

– Vi er veldig spent på hvordan åsbyggene tar i mot butikken, men vi har trua. Det er litt i tida med lokal mat og minst mulig ledd mellom bonde og forbruker. Her kan vi kvalitetssikre at dyra har hatt det godt, sier Sigbjørn.

Gjengen i Åsen har pågangsmot, ser mulighetene og planene framover er mange. Kårhuset fra 1792, som er gårdens eldste, har mer plass. Kanskje dukker det opp en sommerkafe en dag, og Siri og Jon Anders pønsker også på mer utleievirksomhet. De har allerede en leilighet i sauefjøset med utsikt til dyrene, og den har blitt populær.

– Det var litt derfor at vi begynte å tenke på gårdsbutikk også. Vi så at det var mulig å få det til.