– Vær forsiktig med fyrverkeriene i år, oppfordrer brannsjef Rigman Pents.

Brannsjef Rigman Pents anmoder til forsiktighet med fyrverkeriene i år

Brannsjefen oppfordrer innbyggerne i Åsen og på Frosta til å tenke forsiktighet ved bruk av fyrverkerier i år.

110 sentralen i Nord-Trøndelag sendte ut en twittermelding 30.12 der de ber alle om å være ekstra forsiktige og tenke seg om før man sender opp fyrverkerier på årets siste dag.

– Det er tørr vegetasjon og det har vært lite nedbør. Rakettene kan fort antenne hus og bygninger, gress og lyng i skogen. Vi har så langt ikke lagt ned forbud, men oppfordrer til at man tenker seg om hvor man skyter opp rakettene og tenker på hvor de eventuelt kan lande igjen, sier brannsjef Pents.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Videre er det viktig å huske at det er forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18.00 og 02.00. Utenom denne tiden må man alltid ha tillatelse fra politiet og lokalt brannvesen. Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri

Det er heller ikke tillatt å skyte opp nødraketter i forbindelse med nyttårsfeiringen. Nødraketter/nødbluss skal kun benyttes dersom man er i en nødssituasjon.

Husk aldersgrensene, også på stjerneskudd

Det er 18-års aldersgrense for både kjøp og bruk av fyrverkeri. Unntaket er mindre fyrverkeri, som for eksempel stjerneskudd (12-års aldersgrense). Stjerneskudd med totallengde over 30 cm har 18-årsgrense.

Brannbamsen Bjørnis la ut en post på facebook nylig om bruk av stjerneskudd til barn. Der advarer han foreldre mot å glemme at et stjerneskudd lett kan ha 1500 grader.

Bjørnis anbefaler at man bare tenner ett om gangen, holdr det rolig med strak arm ut fra kroppen og på trygg av stand fra andre. Videre skriver han at bekyttelsesbriller skal på før stjerneskuddet tennes, og avslutter med at alt for mange barn får brannskader i forbindelse med dette. Huskeregelen for førstehjelp ved brannskader er 20/20. Kjøl ned i minst 20 minutter i vann som holder ca 20 grader og ring alltid 113 ved alvorlig brannskade.

Brannvernforeningens råd for trygg og sikker håndtering av fyrverkeri

– Forbered oppskytingen i god tid.

– Gjør klart for fyrverkerioppskyting mens det fortsatt er lyst og før festen starter. Finn et egnet sted og gjør det klart til fyrverkeriet som skal plasseres ut på kvelden. Pass på at fyrverkeriet ligger utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter. Sørg for at fyrverkeriet skytes opp i en retning som ikke setter mennesker eller bygninger i fare. Husk å vurdere vindforholdene.

– Les bruksanvisningen nøye før bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Følg de anbefalingene som gis i bruksanvisningen. For bruk av fyrverkeri er det 18 års aldersgrense. Sikkerhetsavstanden kan du lese utenpå fyrverkeriet.

– Alle som ser på, må stå på trygg og sikker avstand, minimum sikkerhetsavstanden til fyrverkeriet.

– Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig. Pass på at stjerneskudd ikke kommer i kontakt med klær. Det er 12 års aldersgrense for bruk av stjerneskudd i kategori 1.

– Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.

– Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes, og du må levere det tilbake til forhandleren.

– Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

– Fyrverkeriet må plasseres på rett og ubrennbart underlag og støttes opp.

– Bruk tennstav.En tennstav er enklere og tryggere å bruke enn for eksempel fyrstikker. Tennstaver får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sitt på huk, tenn lunta og gå. Etter at lunta er tent, bør du umiddelbart vende ansiktet vekk og gå til sikker avstand fra fyrverkeriet.

– Bruk beskyttelsesbriller under opptenning for å redusere sjansen for at du skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet. Bøy deg aldri over fyrverkeri.

Fyrverkeriet kan tenne før lunta har brent helt ut. Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk, skal stå i 30 minutter og dynkes grundig i vann før det fjernes. Du må aldri kaste fyrverkeri i søpla, men levere det tilbake til forhandler.

Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. I alkoholpåvirket tilstand reduseres vurderingsevnen din, mens reaksjonstiden øker. La en edru person ta seg av oppskytingen.