Sammenlignet med juni og juli i fjor, faller salget at trebaserte byggevarer med 39,4 prosent nasjonalt. Foto: Colourbox

Trelastsalget faller med nærmere 40 prosent

Varsler om kraftig oppbremsing i byggenæringen.

- Det varsles om kraftig oppbremsing i ordreinngangen i byggenæringen som følge av den makroøkonomiske situasjonen. Samtidig er det drastiske økninger blant annet i drivstoff- og energikostnader, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

Salget i juni og juli av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og trelast faller nasjonalt med 39,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor målt i volum, viser statistikk fra Treindustrien. Fjoråret var et rekordår med en historisk høy etterspørsel. Sammenligner vi salget med 2019 som var et normalår før pandemien, faller salget med hele 28 prosent, melder Treindustrien i en pressemelding.

Eksporten av trelast økte i juli med 15,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Eksport av sagtømmer som råvare fortsetter å øke og er opp 30,7 prosent sammenlignet med juli i fjor, ifølge SSB.

Impregnert som produkt har 20,4 prosent lavere produksjon i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

-Bedriftene i treindustrien er i gang med investeringer i milliardklassen for å møte behovet for ny grønn industri og for å henge med i konkurransen i Europa om rask omstilling for å nå klima- og miljømål, sier Finstad i pressemeldingen. Og fortsetter videre:

-Rekylen etter pandemien treffer oss nå. Næringslivet trenger tiltak som ikke forverrer inflasjonen, og som samtidig gjør at man unngår massepermitteringer i byggenæringen, Norges største fastlandsnæring. Viktige stikkord er å vri virkemidler mot stegvis energieffektivisering av bygg. Slik kan både vanlige husholdninger og næringsliv spare strøm samtidig som man kan unngå permitteringer i byggenæringen, avslutter Finstad.