Spent trio, klare for å rappellere fra broa på Tautra og ned i iskaldt vann. Fra venstre: Are Vindar Seker, Lavrans Leakleiv Wiklund og Severin Johannesen.

«Kompani Lauritzen« fra Verdalsøra hoppet i det på leirskole

En gjeng spente ungdommer kommer gående over broa til Tautra. Midt på broa er det montert klatretau og i enden ligger det klatreseler, hjelm og flytevest.

– Sjuendeklassingene er fra Verdalsøra barneskole og er her i forbindelse med leirskole i foreldreregi, forklarer Rune Haug i Frosta Leirskole.

Ungdommene og tre foreldrerepresentanter skal ha ei overnatting på Frosta og har spenstig program på menyen. En av foreldrene, Kristin Sagvold, forteller at de bor i hyttene på Valberg Slektsgård og skal spise middag der senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foreldrene Åge Forvol (t.v.), Kristin Sagvold og Jannicke Lødning og eleven Odin Andre Næss Larsen, følger spent med på alle som rappellerer.

Skal rappelere sju - åtte meter

– I dag skal elevene få rappellere fra broa og slippe seg i den iskalde sjøen, og så skal de få prøve seg på SUP-brett, store padlebrett som man står oppå. Det er faktisk ganske vanskelig, forklarer hun.

– Skal dere prøve selv også?

Haha, nei det tror jeg ikke, sier Jannicke Lødning og de andre foreldrene nikker enig.

– Det er en 7-8 meter ned, litt avhengig om det er flo eller fjære, forklarer Haug.

Odin Andre Næss Larsen gjør seg klar til rappellering med en stødig Rune Haug, som har gjort dette mange ganger før.

Ull er gull i iskaldt vann

Ungdommene er kledd i ullklær, minus fottøy, når de spent går ut på broa iført klatreseler, hjelm og flytevest. Rune tar en sjekk på hjelm, seler og utstyr. Så får de festet på seg en sikkerhetsline før de må klatre over rekkverket på broa.

– Nå kan du rappellere, rolig og forsiktig, sier Rune med en rolig og trygg stemme.

Spente hvin og rop kommer fra heiagjengen som sitter tørre og varme under broa. Og like etter kommer det et plask. Første ungdom er uti og noen hyl kommer naturligvis, for det er slettes ikke en behagelig badetemperatur.

Første tøffing i vannet. Ungdommene har på seg en sikkerhetsline for at de skal være trygge og ikke bli med strømmen under broa.

Viktig med sikkerhet på leirskole

Ved siden av broa står en kar med hjelm og klatreutstyr. Det er Christian Nesset fra Leksvik. Han pleier å bli innleid av Frosta Leirskole og forteller at han bor i bobil, for å kunne bruke mest mulig tid på klatring, da det i hovedsak er det han driver med, i tillegg til guidete fjellturer i Jotunheimen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Christians oppgave er å passe på sikkerhetslina og dra dem som syns det er vanskelig å svømme inn til land. For man kan få panikk i kaldt vann og det er mye strøm under broa.

Godt med en støding hånd når man har «hoppa i det» fra ei bro. Christian holder lina og hjelper ungdommene som kommer svømmende inn opp på land.

Skal rappellere fra Storheia også

Ungdommene som hopper i det, én etter én, er spente, men har ikke lyst til å gjøre hoppet en gang til. Odin Andre Næss Larsen sa etter å ha hoppet at det var bra, men kaldt. Kristin Sagvold foreslo for Severin Johannesen at han kunne hoppe en gang til, men responsen var «næei».

Sagvold forteller at de skal på Storheia neste dag og at de og skal rappellere der. - Det blir jo nesten litt sånn «Kompani Lauritzen» (Tv-program på TV2) det her, sier hun og smiler.

Ingen vei tilbake, Andrea Holmli i farta.

Rune Haug forteller at de i hovedsak blir leid til leirskoleeventer, men at de også har godt samarbeid med Valberg Slektsgård og har en del tilpassete grupper gjennom dem. Samt at en del lag og foreninger hyrer dem inn. Faktisk er bedrifta i høysesong nå og så er det litt roligere på sommeren, før det tar seg opp igjen på høsten.