Privatøkonom Eldar Rønning i SpareBank 1 SMN lar seg sjeldent rive med på tilbudskampanjer uten å ha en plan, men skjønner at det kan være fristende. Foto: Pressefoto: SpareBank 1 SMN

Har du tenkt å handle i løpet av Black Week?

Da kan det være lurt å lese privatøkonom Eldar Rønnings tips før handleturen.

Det amerikanske fenomenet Black Friday og Black Week har definitivt blitt adoptert av nordmenn og den norske handelsstanden.

Fredag 26. november er det Black Friday, men mange forhandlere starter Black Week-tilbudene sine allerede uka før. På grunn av koronasituasjonen forventes mer netthandel enn handel i fysisk butikk, og at salget spres over hele uka slik som i 2020. Selv lar forbrukerøkonom Eldar Rønning seg sjeldent rive med på tilbudskampanjer uten en plan, men skjønner at det kan være fristende.

- På sånne dager er det fort gjort å kjøpe ting du egentlig ikke trenger, bare fordi det er billig. Mitt beste tips er å sjekke prisen på ting du uansett tenker å kjøpe, for det kan du spare ganske mye på. Men tenk nøye gjennom hva du egentlig trenger før du handler, sier Eldar.

SpareBank 1 SMN sine egne kunder handlet for over 50 millioner kroner på Black Friday i 2020, og for 67 millioner kroner i 2019. Det opplyser banken i en pressemelding. Rønning tror forbruket kan ende på samme høye nivå også i år.

- Jeg kan godt forstå at det er fristende å slå til på det man opplever som et godt tilbud. Men prøv å unngå impulskjøp, og sjekk om tilbudet faktisk er så godt som det virker. Noen forhandlere setter opp prisen en stund før Black Friday, for så å «dumpe» prisen igjen når årets største handelsfest nærmer seg.

Rønning slår også et slag for bærekraft, og oppfordrer alle til å tenke nøye gjennom hva man egentlig har bruk for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Et godt tips er for eksempel å bruke Black Friday til å gjøre unna julehandelen. I tillegg til å få gode priser på varer du uansett har planlagt å kjøpe, har du god tid inn mot jul og kan unngå de dyre impulskjøpene som ofte blir nødløsningen når julaften plutselig bare er dager unna, sier Eldar.

Eldars beste Black Friday-tips

1. Planlegg godt - og vit hva du skal se etter

Ikke kjøp ting du ikke trenger, men bestem deg for hva du skal se etter. Lag en liste over hva du trenger å kjøpe.

2. Sett en maksgrense

Se hva du har råd til, og hva du synes produktet er verdt. Ikke bruk penger du ikke har.

3. Sjekk prishistorikk

På prisjakt.no og andre sider kan du finne oversikt over hva varen har kostet over tid. Det kan også være lurt å følge med litt i tiden før Black Friday. Det finnes tilfeller hvor de setter opp prisen før kampanjen, bare for å skilte med tilbud når det egentlig er vanlig pris.

4. Betal med kredittkort på nett

Det kan være både billig og praktisk med netthandel, men det er også viktig å bruke riktig kort når du gjør det. Det er alltid tryggest å bruke kredittkortet på nett (og på reise). Det er fordi det gir ekstra sikkerhet ved svindel eller klage, i tillegg til at du slipper at det er pengene på lønnskontoen som forsvinner om du skulle bli lurt eller svindlet.

5. Ikke kjøp på impuls

Det er lett å bli revet med og da gjør vi fort overilte og dyre valg som vi angrer på senere. De største tabbene denne dagen er å være dårlig forberedt, bli stresset av dårlig tid, eller se seg blind på tilsynelatende store rabatter.

6. Vurder produktet nøye

Ikke alle tilbud er gode kjøp. Mange butikker benytter Black Friday eller Black Week til å selge ut eldre modeller av produktene sine. Lag deg en sjekkliste for spesifikasjoner. I tillegg bør du vurdere om du faktisk har behov for produktet. Kanskje er TV-en eller kjøleskapet du har hjemme mer enn bra nok?

7. Les det med liten skrift

Sjekk om du kan bytte varen. Ofte er det ingen bytterett på salgsvarer. Det er dumt om du har tenkt å gi varen som en gave til jul og gaven for eksempel ikke faller i smak eller er feil størrelse.