Ordfører Anita Ravlo Sand håper på fire nye år som ordfører i Levanger kommune.

Bli bedre kjent med Sps førstekandidat i Levanger

Senterpartiet og ordfører Anita Ravlo Sand prioriterer Åsen barne- og ungdomskole fremfor nytt kulturbygg i Levanger sentrum.

Navn: Anita Ravlo Sand

Alder: 55

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bosted: Ekne, Levanger

Sivilstand: Gift, tre voksne barn, ett barnebarn

Yrke: Ordfører, tidligere politiadvokat

Parti: Senterpartiet

Bli kjent med kandidaten:

Hva gjør du på fritida? Jeg liker å lese bøker og blader, ser film. Har fått meg et drivhus, det er artig. Har mye agurk og cherrytomat der. Har hund og katt.

Kjøtt eller fisk? Kjøtt.

Hva hører du på? Mye forskjellig. Når jeg holder på å male hus, da hører jeg på musikk, gjerne country og 80-talls rock. Veldig altetende. I høst skal moren min, datteren min og jeg på opera i Oslo.

Fjell eller fjord? Jeg liker begge deler.

Hvem ser du opp til? Moren min. Hun gjør så mye for familien.

Bok eller TV? Bok.

Hvor reiste du sist? På ferie til Irland.

Hvorfor ble du engasjert i politikken?

–Jeg har alltid vært interessert i samfunnsspørsmål, men begynte ikke å engasjere meg i partipolitikk før jeg var i 40-åra.

Hvor lenge har du vært aktiv?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

–Jeg ble invitert på et åpent gruppemøte i Senterpartiet på Ekne i 2013 eller 2014, og syntes det var interessant. Jeg ble satt på lista i forrige periode, kom ganske langt opp og ble andrekandidat. Har vært med i politikken i Levanger i to perioder, og var med i fylkestinget i forrige periode. I denne perioden ble jeg førstekandidat.

Hva er din hjertesak?

–Gode lokalsamfunn overalt, for eksempel med å bevare skolestrukturen. Jeg skjønner at åsbyggen var skuffet da bygging ble utsatt, men vi har en veldig anstrengt økonomi og var nødt til å ta det i den farta her.

Hvorfor skal vi velge deg som ordfører?

–Fordi jeg er veldig opptatt av en veldig god utvikling av Åsen. Senterpartiet gikk inn for ungdomshus i flere deler av kommunen, ikke bare i sentrum. Vi tok initiativ til etablering av ungdomshus i Skogn, Åsen og Ytterøy - sammen med frivilligheten. Kommunen bidrar med ressurser. Vi er opptatt av innbyggerne.

Hva er de tre viktigste sakene å realisere i løpet av de neste fire årene?

–Skolen i Åsen er den største investeringen, i tillegg har vi behov for nye omsorgs- og sykehjemsplasser. Vi har vedtatt en boligsosial temaplan hvor det kommer fram hva vi har behov for av sykehjemsplasser og omsorgsboliger fremover. Det vil bli bare mer og mer viktig. Det å få tilrettelagt for den type boliger blir kjempeviktig i årene fremover.

I tillegg til oppvekst og helse, er vi opptatt av næringsutvikling og å bygge opp sentrum rundt i kommunen. Det henger sammen. Attraktive lokalmiljø som bidrar til bolyst, og som gjør at folk vil bo der og kommer flyttende. Vi trenger flere innbyggere, og har lagt til rette for boligfelt i hele kommunen for å være mere attraktive for tilflytting.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvordan skal vi gjøre det mer attraktivt for barnefamilier å bosette seg i Åsen?

–Når det kommer ny E6, vil mye bli forandret. Vi vil få mer tilflytning, det blir nærmere Trondheim og veldig enkelt å bo i Åsen og pendle til Stjørdal eller Trondheim. Utvikle sentrum slik at det blir enda triveligere å oppholde seg der. Og ny skole vil ha mye å si for barnefamiliene.

Dyrtida berører mange nå om dagen. Hva vil ditt parti gjøre for å gi levangsbyggen en lettere økonomisk hverdag?

–Vi har gjort en del i denne perioden her, blant annet fått sosialhjelpsatsene opp på det nivået som er anbefalt. Vi har valgt å fortsette ordningen med fritidskortet. Vi har en god økonomisk rådgivningstjeneste gjennom NAV.

Hva mener ditt parti i diskusjonen om kulturbygg/bibliotek?

–Vi er skeptisk til at Arbeiderpartiet sine lovnader om at de vil bygge kulturbygget allerede nå. Vi har spurt om hvor de får penger fra, både i kommunestyret og i debatt på torget, men vi har ikke fått noe godt svar på det. Vi har en gjeld på tre milliarder, og ligger høyt på trøndelagstoppen i gjeld per innbygger. Gjeldsgraden er høy, og den må vi få noe ned. Derfor kan vi ikke pådra oss ubegrenset med gjeld, men må ta det litt pø om pø.

Det er viktig å understreke at vi skal ha et kulturbygg, det er veldig viktig for hele Levanger. Biblioteket vårt må ha nye lokaler. I kulturbygget skal biblioteket få god plass. Det skal være der biblioteket er nå, med kafé, ungdomshus, kanskje BlackBox eller øvingslokale, BUA kan for eksempel være der.

Vi blir stadig flere eldre i forhold til folk i arbeidsfør alder. Hva vil ditt parti gjøre for å møte eldrebølgen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

–Vi må ha flere plasser å bo, og så må vi jobbe på en annen måte. På grunn av den stramme økonomien, og at vi mangler hender i forhold til brukere. Vi må utnytte ressursene mer effektivt som å jobbe mer på tvers, for eksempel at en sykepleier kan jobbe på flere avdelinger på et sykehjem eller i hjemmesykepleien. At man utnytter fagressursene, og at omsorgsarbeideren kan gjøre andre deler av jobben. Det er allerede mangel på sykepleiere.

I sommer fikk Åsen sentrum terningkast 1 av Sentrumskontrollørene. Når nye E6 står ferdig, kan Åsen ta sentrum tilbake. Hva mener du bør gjøres for at Åsen sentrum skal bli et enda mer trivelig sted å oppholde seg?

–Når man slipper gjennomgangstrafikken vil det bli mye mer muligheter for å utvikle sentrum. Vi har jo lagt en sentrumsplan, og tanken er å skape et mer levende sentrum med torg og miljøgate for å gjøre det trivelig. Det må formes mer sammen med åsbyggen selv, men vi har en plan på det. Det blir enklere å gjøre mer når vegen er ferdig.

Dersom ditt parti får makta, når blir det skoleutbygging i Åsen?

–Senterpartiet er tydelig på at vi prioriterer å bygge ny 1. - 10. skole i Åsen i denne perioden her. Midlene til selve bygginga har vi ikke før i 2025-2026. Det som er viktig for åsbyggen, tenker jeg, er at skolen blir ferdig i løpet av denne perioden og innen 2027. Nå holder vi på med sentralkjøkkenet, og Åsen skole er det neste store prosjektet i kommunen. For oss vil Åsen skole bli prioritert foran kulturbygg.