Kommuneoverlege Tommy Aune Rehn og ordfører Anita Ravlo Sand kalte i dag inn til pressekonferanse etter krisestab for å orientere om tiltak i kommunen. Foto: May-Jorunn Barlien

Levanger kommune anbefaler munnbind utenfor egen husstand og nyttårsfeiring hjemme

Ordfører Anita Ravlo Sand og kommuneoverlege Tommy Aune Rehn kalte inn til pressekonferanse på Levanger rådhus etter krisestab, da det på grunn av mye smitte er nødvendig med flere tiltak i Levanger kommune.

– Det har vært en kraftig økning i Levanger siden før jul. Vi har relativt god kontroll på smitten i kommunen og klar sporsikring. Situasjonen kan utvikle seg, og derfor velger vi å være i forkant. Vi kommer med klare anbefalinger og ikke forskrift/påbud.

Det ble satt krisestab klokken ni femte juledag og dagen har blitt brukt til å legge en god plan for å begrense smitte og smitteøkning.

Kommuneoverlege Aune Rehn sier at det positive den siste tiden er at nesten alle smittede kan spores tilbake til kjent smittekilde.

– Det er ikke mer smitte på Breidablikktunet, vi har god testkapasitet og hadde testrekord mandag med 350 personer på en dag. Totalt er det 39 tilfeller med påvist smitte fra 21. til 28. desember, og 29 av disse er knyttet til smitteutbruddet på Frol barneskole. I tillegg er det noen få smitteklynger, som har nærkontakter fra Trondheim til Namsos. Det er mye smitte i Trondheim, Stjørdal, Verdal og Steinkjer, i tillegg til Levanger og én person bekreftet smittet på Frosta.

Kommuneoverlegen sier at de har vurdert tre faktorer; varighet av tiltak, i forhold til smittebilde og frivillighet, at innbyggerne må bidra frivillig, noe vi har god erfaring med. Skulle smitten øke, må vi vurdere situasjonen på nytt, og det kan bli aktuelt med strengere tiltak.

Kommuneoverlegen understreket anbefalingene, samtidig som han sa at det ikke er snakk om påbud. Foto: May-Jorunn Barlien

Kommer med konkrete anbefalinger

– Vi vet at personer smittes på jobb, i nære relasjoner og på skole. Våre anbefalinger gjelder fra 29.12. til 17. januar.

– Munnbind utenfor eget hjem anbefales. Bruk munnbind dersom du skal på butikken eller andre ting.

– Avlys familieselskaper, fester, vennetreff og lignende og unngå å ha kontakt utover egen husstand. Unngå fysiske møter hvis mulig og bruk hjemmekontor.

– Sykehjem/ omsorgsboliger: tiltakene skjerpes og besøk begrenses til det absolutt minimale. Ved institusjonene Staup helsehus og Ytterøy helsetun innskjerpes besøksrestriksjonene slik at det kun er beboere som ligger for døden som kan få ta imot besøk. Ved Breidablikktunet omsorgssenter, Stokkbakken omsorgssenter og Levanger bo og aktivitetssenter ber kommunen om at besøk reduseres til det helt nødvendige. Ansatte skal bruke munnbind ved stell, hurtigtestes ukentlig ved institusjonen. Hjemmetjenesten skal bruke munnbind.

– Ved kontakt med fysioterapeut, fastlege skal munnbind brukes av både pasient og behandler. Videre skal man også bruke munnbind hos frisøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Treningssentre og basseng har åpent som normalt, men anbefaler ikke gruppetimer på treningssenter.

– Kulturarrangementer vil vurderes fortløpende. Den årlige nyttårskonserten i Festivitet avlyses og billettene refunderes. Kirken må selv vurdere om de skal ha sine arrangementer.

– Frol barneskole holdes stengt i uke 1. Barnehager er ikke berørt, de stenger bare hvis det er et konkret smittetilfelle. Hvis noen i husstanden har hatt symptomer den siste uka, skal alle i husstanden holde seg hjemme. Det er smitte i flere deler av kommunen, men høyest konsentrasjon i Levanger.

Ordfører Ravlo Sand sier at hun opplever at innbyggerne er flinke til å følge de nasjonale rådene, men advarer samtidig om å slappe av nå som vaksineringen kommer i gang.

– Det vil være mange måneder til at alle innbyggerne er ferdig vaksinert, vi kan ikke slappe av nå. Vi må fortsette å følge smittevernrådene og anbefalingene slik at vi unngår økt smitte. Vi har god tro på at litt kraftige tiltak nå vil kunne gi et lavere smittetrykk på sikt.

Vi har ikke direkte dialog med de andre kommunene, men vi har valgt å ikke gå inn for så kraftige tiltak som Stjørdal. Verdal har også hatt krisestab i dag, men Steinkjer har ikke hatt behov for det i jula.