Vi gratulerer lederen i Åsen Museum- og Historielag, Øyvind Fiskvik, med 70-årsdagen. Her fra åpninga av nybrua ved Elvheim i 2017.

Ildsjeler tåler regn

Sola og varmen var tiltenkt St. Olavsloppet. Bøgdedagen i Åsen kom med gråvær og regn, men nå har Elvheim fått mer inneplass enn før. Over alt satt det folk og drakk kaffe.

I tillegg til de to stuene i hovedbygningen, satt folk rundt omkring i fargeriet som har fått et skikkelig løft, selv om en del arbeid gjenstår. Styreleder i Åsen museum og historielag, Øyvind Fiskvik, kunne fortelle at WC i bygget er tatt i bruk. Nytt kjøkken er bygd, men hvitevarer mangler ennå. I det største rommet er det også bygget en galleri. Akkurat i tide for bygdedagen fikk de et rekkverk av Duun Industrier. Dermed kunne folk ta med seg kaffekoppen opp på galleriet. På området er det gravd egen brønn over 100 meter dyp. Kloakk er også på plass og Elvheim er koblet til det kommunale kloakknettet. Fordi plassen ligger lavt i terrenget, var det nødvendig med pumpe med kniver. Alt dette betyr store utgifter for laget, og bygdedagen er stort sett den eneste inntektskilden de har, fortalte Fiskvik. Ny bruPå bygdedagen ble ny gangbru offisielt åpnet. Noe styreleder er veldig glad for, fordi veldig mange åsbygg går tur gjennom området.Arne Langås minnet om at her gikk den gamle hovedveien helt fram til 50-tallet. Den opprinnelige trebrua var i dårlig forfatning. I 1993 ble ståldragerne utbedret og for ti år siden fikk brua nytt dekke. Etter at det ble anlagt ny adkomstvei til Elvheim for noen år siden, med parkeringsplass, var det ikke lenger behov for å ha kjørebru, derfor ble det bestemt å bygge ny og smalere bru.En privat gave øremerket ny bru og dugnadsarbeid gjorde det mulig.Bjørn Tronstad har bygd bruer før og var ansvarlig for prosjektet. 23. mai begynte han, i spissen for en gjeng på ti mann, arbeidet. Det var en mandag, forteller han. Arbeidet stoppet på torsdagen på grunn av Kristi himmelfartsdag, men da uka var omme, var brua på plass.- Spesielt fordi det er populært å gå tur forbi her, gjorde vi alt for å bli fort ferdig. Jan og uniformeneI fargeriet var det satt av et rom til uniformene til Jan Strøm. Det var kun uniformer fra andre verdenskrig, i tillegg til informasjon om dem som bar dem. Strøm kjøper nye kopier av gamle uniformer av andre som deler hans interesse. Når han kjøper dem, er de uten noen form for markering. Alt som viser til grad eller medaljer har han selv satt på. Med utgangspunkt i historiske fakta, samt sin egen logikk.Han forteller at interessen for uniformer og historie ble vekt da han var liten, og at han har lyst til å formidle til andre. Ikke bare gjennom bilder, men gjennom virkelige gjenstander. Samlingen med tyske uniformer startet han i 2014, og den er bare en del av hans totale samling.- Da jeg så «Kongens nei», så jeg noen detaljer på uniformene som jeg trodde var feil, men da jeg undersøkte nærmere, viste det seg at det var jeg som hadde gjort noen små tabber. De har gjort en stor jobb med å få alt riktig i denne filmen.