Vilde Tangstad Husby er en av skiløperne som går for klubben som får en gjev pris fra Norges Skiforbund.

Aasguten kåret til «Årets langrennsklubb» i Norge

Torbjørn Ekle ble satt ut da han fikk beskjed om at Aasguten var kåret til «årets langrennklubb» i Norge. Lederen i klubbens skiavdeling visste ikke en gang at de var nominert av Nord-Trøndelag skikrets.

– Det var stort å få heder på skikretstinget. Men det kan allikevel ikke måle seg med dette, sa Ekle som ble både overrasket og glad da Frostingen overbrakte budskapet om at Aasguten hadde fått det som er en av norsk skisports høyeste utmerkelser. Det er spesielle kriterier som legges til grunn når Norges Skiforbund skal peke ut hvem som er «Årets langrennsklubb». Og IL Aasguten nådde helt opp, sammen med Skrautvål IL og Røros IL.

Lengre med i saken kan du finne begrunnelsen for at den gjeve utmerkelsen som om kort tid vil bli å finne på skihytta i Åsen. Men det er liten tvil om at det gode arbeidet som har blitt lagt ned i klubben over tid, har blitt lagt merke til. Det har også ført til at Aasguten er en av de nordtrønderske klubbene som har størst aktivitet. Aasguten var blant dem i skikretsen som hadde flest deltakere både i Midtnorsk Mesterskap for 12-16 år og i junior-NM i Alta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Fokuserer på det positive

Det står i skiforbundets begrunnelse at Aasguten mottar prisen for sin fremragende innsats for å utvikle langrennssporten i bygda og Levanger kommune. Klubben har en inkluderende tilnærming, det er et sterkt sosialt samhold og imponerende rekrutteringstiltak som skileikaktiviteter og klubbkarusell. De legger også forholdene til rette for at juniorer og andre som vil satse får den muligheten, står det blant annet å lese.

– Vi har som de fleste andre klubber en del utfordringer. Men vi velger å fokusere på det positive, og har lyktes bra med det. For oss er det viktig å ha et godt samarbeid med fotball- og håndballavdelingene og andre avdelinger. Det er stort sett de samme ungene som er med på alt. Håndballen fikk et kjempeoppsving da den nye hallen sto ferdig. Men vi gleder oss over det, selv om det kan føre til at det blir vanskeligere å rekruttere langrennsløpere, sier Ekle til lokalavisa.

Torbjørn Ekle er både leder og trener i IL Aasguten ski. Han ble overrasket og glad over nyheten om at Aasguten er kåret til «Årets langrennsklubb» i Norge.

Stor dugnadsinnsats og godt miljø

– Hva er hemmeligheten bak at det er stor aktivitet på juniornivå og ellers?

– Det handler kanskje om at vi har et bra anlegg, forholdsvis snøsikre forhold, stor dugnadsinnsats og at vi har fått til et bra miljø. Vi har ei aktiv voksengruppe som legger forholdene til rette for at ungene skal ha det bra. Så prøver vi å hjelpe hverandre med smurningsbiten. Det er forståelig nok en del nye som kan være bekymret for det aspektet, sier Ekle til Frostingen.

Forbilder for de yngste

Han og de andre er opptatt av å investere i miljøet. For det betyr mye når jentene og guttene skal bestemme seg for om de skal fortsette. Aasguten har flere juniorløpere som hevder seg i nasjonal sammenheng. Det er en inspirasjon for de nedover i årsklassene. Der gror det også bra. Selv om det som Ekle bemerker, er enkelte årganger tynt besatt. Men slik vil det alltid være i bygder på Åsens størrelse.

Det ligger i kortene at Aasguten i nær fremtid kommer til å markere på en eller annen måte at de er kåret til «Årets langrennsklubb» Først må de imidlertid få utmerkelsen fysisk. Like så la inntrykkene synke over at også toppene i Norges Skiforbund, synes at den jobben åsbyggene gjør, fortjener en utmerkelse.

Dette er begrunnelsen for prisen:

«IL Aasguten mottar Årets langrennsklubb pris for sin fremragende innsats i å utvikle langrennssporten i Levanger. Klubben har en inkluderende tilnærming, sterkt sosialt samhold, og imponerende rekrutteringstiltak, som skileikaktiviteter og klubbkarusell. De har også sterk deltakelse i skirenn, og flere juniorsatsende utøvere. IL Aasguten har et stabilt, frivillig miljø med dedikerte trenere og dyktige arrangører. Deres arbeid har blitt anerkjent med skikretsens «Årets lagsutmerkelse» for sesongen 22/23, og klubben er en verdig vinner av årets pris.», skriver juryen.

Les også
Torbjørn, Andrine og Aasguten hedret av kretsen