Kjetil Lein er ingeniør og visepresident i NITO. Her deler han sine beste strømsparetips som folk kan ha nytte av på hjemmebane.

Slik sparer ingeniøren strøm på hjemmebane

– Gode råd behøver ikke å være dyre, sier Kjetil Lein som er visepresident i NITO. Dette er hans beste sparetips for å holde strømregningen nede.

- Fortsatt ser vi ekstreme strømpriser. Gjennom vinteren har vi slått rekorder på rekorder, og i starten av august så vi strømpriser 340 prosent høyere enn på samme tid i fjor, sier visepresident i NITO og kommuneingeniør i Kongsvinger, Kjetil Lein og viser til VGs strømspesial. I en pressemelding fra NITO, Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, deler han sine beste tips til å spare på strømmen.

- Vi får henvendelser fra medlemmer som er bekymret for privatøkonomien på grunn av de ekstreme strømprisene. Samtidig jobber mange av våre medlemmer i bedrifter som er avhengige av strøm til en konkurransedyktig og forutsigbar pris, sier Lein.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sparetips som ikke koster skjorta

Tiltak som utskifting av vinduer og etterisolering kan bidra med å spare strøm gjennom redusert varmetap. Men slike tiltak kan fort bli dyrt. Kommuneingeniøren kommer derfor med andre, billige, strømsparetiltak som kan lette på strømregninga.

- Gode råd behøver ikke å være dyre. Når så mye som 70 prosent av energikostnadene går med til oppvarming kan det bli fort bli mange kroner å spare ved å ha noen smarte løsninger, sier Lein.

– Senk temperaturen hjemme

Det enkleste sparetipset er å senke temperaturen hjemme. Juster temperaturen ned noen grader der det er mulig og når det er mulig, særlig i rom du ikke oppholder seg i. For hver grad innetemperaturen senkes reduseres energibruken med cirka fem prosent.

– Sjekk hva strømmen koster nå

Mange strømselskaper tilbyr å følge med på strømprisen nå og i tiden framover gjennom en app. Det gjør det lettere å planlegge for når det er billigst å gjøre de tingene som trekker mest strøm. Selv om strømmen skulle være billigere om natten, frarådes det å sette på vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin på natten på grunn av brannfare.

– Spar på varmtvannet og bruk det smartere

Oppvarming av vann er en stor kostnad. Det aller enkleste tiltaket er å bytte til sparedusj og montere sparedyser på vannkraner. Ifølge Enova kan du spare flere hundre kroner, avhengig av hvor mange dere er hjemme, på å installere en sparedusj. Dusj sjeldnere og kortere. Kan du dusje på treningsstudioet eller hos arbeidsgiver? Det gir deg en gevinst, men ikke samfunnet.

Det er også bedre for energiforbruket å la oppvaskmaskinen ta seg av fjerning av fett og smuss, enn å vaske og skylle for mye selv.

– Reduser trekk

Med tetningslister kan du isolere og tette rundt dører og vinduer for å redusere trekk. Å skifte en utett tetningslist er en enkel og rimelig oppgave, om det trekker inn langs vinduer og dører. Ikke alle lister er like, så det lønner seg å ta med en bit av den gamle når du skal kjøpe ny.

– Sjekk din strømavtale

Forbrukerrådets nettjeneste strømpris.no gir deg oversikt over de beste tilbudene. Vær kritisk og pass deg for lokketilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Reduser forbruket når strømmen er dyrest

Lad bilen på tider der strømmen har lavest pris. De fleste strømleverandører har en tjeneste for å se strømprisen i sanntid.

- Dette er enkle, billige tiltak for å spare strøm som ikke koster skjorta. Vi er et forbrukssamfunn, og har generelt behov for å bli flinkere til å bruke mindre. Dette gjelder også i høyeste grad vår bruk av energi. Ta en runde i hjemmet og sa hva du kan slå helt av når du ikke bruker det, og skift til LED-pærer over alt, sier Lein.

Av: NITO - Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon