Rønnaug og Øyvind flyttet fra Frosta til øy i havgapet. – Målet er at begge kan jobbe på gården

Ekteparet Rønnaug og Øyvind Løvrød har fått en ny og spennende hverdag som drivere av Nærøya, en kulturhistorisk og vakker øy langs Namdalskysten langt nord i Trøndelag. De synes det er mange spennende måter å få til aktivitet på øya, og sist helg hadde de huskonsert og et helt band i stua. - Med full suksess, sier Rønnaug.

Ekteparet så utlysningen: - Har du lyst på en øy? Av 26 søkere ble det Rønnaug og Øyvind Løvrød fra Frosta som ble valgt ut til å bli de nye driverne på Nærøya, en liten øy langs Namdalskysten.

- Vi visste ikke helt hva vi gikk til, sier Rønnaug Løvrød.

Øyvind Løvrød flyttet nordover 1. mars i år, og Rønnaug kom etter 1. mai. Datteren Rakel var med i noen måneder, hun hjalp til på gården og jobbet på en restaurant i Rørvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foruten mange villsauer, er Rønnaug og Øyvind eneste fastboende på øya i havgapet.

Det var Nærøya AS, eier av øya, som søkte drivere til den kulturhistoriske øya langt nord i Trøndelag. De søkte etter gårdbruker som kunne ta vare på sauene, og drive med jord- og skogsarbeid. I tillegg til å være gårdbruker, ønsket de et godt vertskap på øya.

Øyvind har drømt om å bo på ei øy i mange år.

- Jeg har i flere år vært klar for å gjøre noe annet. Stor, øde øy med ni kritthvite strender virket spennende. Med både gårdsdrift og mål om å utvikle stedet til en turistdestinasjon synes jeg dette virket både utfordrende og spennende, sier han.

Nærøya AS holder drøyt 300 villsau på eiendommen.

- Jeg tilbrakte mye tid på gård både i barndom og ungdom, og synes dette er både trivelig, allsidig og spennende, sier han.

Rønnaug har travle dager som vikarprest, og kommer ikke alltid tørrskodd frem til jobb. - Når det høljer ned og søla står fra 6-hjulingen, da blir det møkk på klærne, sier Rønnaug og ler når hun forteller om noen av utfordringene med å bo på en øy.

- Jobber som vikarprest

Det er 12 kirker i Rønnaugs tjenesteområde i Nærøysund, Vikna og Leka. Hun har travle dager som vikarprest, og trives godt. Hun starter dagen med å bli skysset av Øyvind over sundet til jobben på fastlandet.

– Jeg kjenner nok mer enn Øyvind på at det er tungvint å bo på ei øy, sier Rønnaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øya har ingen vegforbindelse, men båtturen er kort, kun en fem minutters båttur over sundet.

- Jobben har fanga meg litt, sier hun, og legger til:

– En del av trivselen er arbeidet, men det er travelt å være prestevikar - jeg er mye på farten, og får ikke helt landet på øya.

Hun forteller at folk er nysgjerrige på de nye driverne på Nærøya. Mange av de eldre har vært på øya før, og lurer veldig på hva som skjer nå.

Dagen vi tar en prat med henne via nettmøte, har hun hjemmekontor, og viser oss den storslåtte utsikten fra stuevinduet.

– Det er så nydelig her, vakkert, sier Rønnaug. Hun forteller om nydelige sandstrender som lokker, men bedyrer at hun ikke har blitt helårsbader ennå.

Her er Rønnaug i båten de bruker for skyss over sundet til fastlandet. Her har hun besøk av sin mor, søster og nevø. De håper å få lukket båt etter hvert, for det har sine utfordringer når hun er kledd for jobb og været stormer.

- Ny og spennende hverdag

Rønnaug forteller at Øyvind så mulighetene på øya, og at historien på stedet kom som et spennende pluss. Nærøya er en av de viktigste kulturminneområdene i Trøndelag.

Bygningene på øya var i ganske dårlig stand da de kom, og altfor mye å ta tak i for dem, så de får inn snekkere for å bistå i restaureringsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en middelalderkirke fra 1170 på øya. Den har ventet på restaurering i mange år. Og nå til våren starter det opp. Vi skal i første omgang bygge tre hytter og en badstue for blant annet å kunne huse arbeidere som da kommer til øya, sier Øyvind.

De dyrker gras og han gjør både forefallende arbeid og vedlikehold av bygningsmassen.

- Ja, det er en ny og spennende hverdag, sier Øyvind, og legger til:

Det er mye å ta tak i. Livet på en øy krever en del ekstra med planlegging og organisering av transport. Dette gjelder både utstyr, håndverkere og dyr.

- Jeg kjører ukentlig rundt på øya med 6-hjuling for tilsyn med sauene. Vi har brukt mye tid på sanking av sau på den 5000 mål store øya nå i høst. Nå er det vaksinering og stell av dyrene. En del blir levert til slakt, sier han.

Det er mye historie på Nærøya, som tidligere handelssted og knutepunkt tilbake til vikingtiden. En av landets eldste middelalderkirker ligger på Nærøya, og skal pusses opp til våren. - Vi håper å ha arrangementer i kirka, invitere musikere og ha konserter der, sier Rønnaug.

- Folk fra hele verden kommer

Øyvind har inngått noen spennende samarbeid etter at han flyttet til Nærøya, blant annet med Ytre Namdal Vekst.

- En dag i uka kjører jeg båten til land og henter 12 personer som kommer for å hjelpe meg på gården. Det har blitt både vedarbeid, rydding, stabling av skifer og stell av dyrene. Vi fyrer opp bålpanna, griller pølser og steiker lapper i lunsjpausen, sier han.

- De har det så utrolig trivelig i lag, sier Rønnaug, og Øyvind forteller at dette har blitt populært og han storkoser seg med besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øyvind har i tillegg inngått et samarbeid med Hurtigruta.

- I høst startet de et nytt tilbud med seiling langs Norskekysten. De anløper færre steder, men ligger lengre på de stedene de anløper. Rørvik er eneste anløp i Trøndelag, her ligger de i syv timer. Vi har fått til en egen tur fra kaia i Rørvik til Nærøya for omvisning med en mindre båt. Folk fra hele verden kommer. Vi skal ha 18 turer nå i vinter, sier Øyvind.

Rønnaug forteller at de tre eierne på øya er veldig lyttende til deres tanker og ideer, og eierne ønsker å bygge opp hytter andre steder på øya med tanke på utleie og turisme.

- Det vil jo gi mer liv her, sier hun.

Og liv skaper ekteparet selv på øya i havgapet. Sist helg inviterte de til huskonsert med et helt band i stua, med full suksess.

En dag i uka får Øyvind besk av 12 personer fra Ytre Namdal Vekst, som hjelper ham på gården. Da stekes det lapper og grilles pølser. - Jeg storkoser meg, sier han.

- Bo på ei øy når det stormer

Hvordan er det å bo i havgapet nå som høststormene kommer, lurer vi på?

- Det er noen naturlige utfordringer ved å bo på en øy, som med været, sier Rønnaug, og legger til:

– Vi har allerede fått kjenne på stormer. Det har vært mye regn og hagl de siste ukene, og da kjennes været godt når vi kjører en kilometer ned til brygga på 6-hjulingen, og så en overfart i åpen båt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg kjenner at det er spennende og utfordrende. Nå blir det dette en tid, sier hun.

Rønnaug er åpen på at de må kjenne etter hvordan det føles etter en vinter på øya, og hvordan hun selv vil takle å bo på ei øy når det stormer.

Bestemmer de seg for å bli værende, ser hun for seg at de legger enda mer til rette for flere arrangementer på øya.

- Vi er heldig at familien støtter oss, og i sommer kom storfamilien for å hjelpe til, de heier på sidelinjen, sier Rønnaug, og legger til:

– Jeg lengter faktisk til Frosta innimellom, det er jo det som er hjemme, men målet nå er at begge kan jobbe på gården. Det håper jeg, avslutter Rønnaug.