Silje-Merethe Wold Brauti og Kristoffer Ness Brauti har panoramautsikt til utbyggingen i Vassmarka. Her bor de med sine to hunder, Pelle og Caspian, og de er i tillegg avlastningshjem for et fosterbarn. Bak dem til høyre skimtes brakkeriggen til Hæhre Entreprenør, der tidligere Gullberget camping lå.

Jevn støy hele døgnet for ekteparet i Vassmarka

Kristoffer Ness Brauti (26) og Silje-Merethe Wold Brauti (26) flyttet i 2021 til Åsen, og ble nærmeste nabo til der den nye E6-tunnelen kommer ut i Vassmarka.

– Vi visste om utbyggingen da vi flyttet hit. Vi så på reguleringsplanen; hvor ting skulle være og hvor nært dem skulle komme tomta vår, sier det unge og nygifte ekteparet.

De likte huset godt, og hvordan tomta ligger i terrenget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Silje-Merethe har delvis vokst opp i Åsen, og de ønsker begge å bli boende her. Hun jobber i helsesektoren med pårørendeavlastning, brukerstyrt personlig assistanse (Bpa) i Trondheim og Levanger kommune. I tillegg driver hun hundefrisøren “Pelles kjeller” i Åsen sentrum.

Kristoffer er fra Vestfold, jobber som tømrer, og pendler til jobb hos Riis Eiendom i Trondheim. Han etterutdanner seg nå til fagskoleingeniør, og er ferdig utdannet til jul.

Han synes det er spennende å følge med på anleggsarbeidet utenfor, da han stadig har aktuelle tema på skolen om det som foregår i nabolaget.

Når vi stikker innom, sitter vi i finværet ute på terrassen med utsikt til utbyggingen. Det er overraskende lite støy, kun brumming av anleggsmaskiner i det fjerne.

– Det ble mye bedre da de begynte å jobbe inne i fjellet, sier Silje-Merethe. Før det ble det en del sprenging av fjellet utenfor.

– Noen ganger har det smelt så voldsomt at det har rista i huset, og en gang var det så ille, at da sa jeg ifra, men ellers har det gått greit, sier hun.

Det var tidligere tett skog foran eiendommen i Vassmarka. I starten av 2022 ble skogen fjernet, og de fikk utsikt til Hammervatnet.

– Har fått sjøutsikt

I januar 2022 begynte Hæhre Entreprenør å hogge tett skog på området, så nå har ekteparet sjøutsikt fra eiendommen sin.

Silje-Merethe og Kristoffer har selv måttet ta en del telefoner til entreprenør for å få informasjon om hva som skjer med hensyn til utbyggingen av området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De regner med at de gamle eierne av eiendommen har fått informasjon, men det generelle inntrykket blant naboene er at det var lite informasjon i starten av arbeidene i Vassmarka.

Innkjørselen til ekteparet ble i en periode brukt som snuplass for anleggsbiler. Da anleggslederen fikk beskjed om at vegen ble ødelagt, ble det raskt slutt på den praksisen.

– Innkjørselen brukt som snuplass

Kristoffer og Silje-Merethe er godt fornøyd med dagens anleggsleder.

– Han er mer velvillig til å snakke med oss, sier de. De tror det så langt har vært tre ledere i anleggsperioden i Vassmarka. De fikk svar før også, men det tok litt lengre tid før de fikk respons.

Den nye anleggslederen begynte i fjor sommer, og responderer kjapt på tekstmeldinger. Blant annet da de tok opp at anleggsarbeidere benyttet innkjørselen til tomta deres som snuplass.

– Det var så gjørmete og vegen ble ødelagt av all trafikken, sier Silje-Merethe. Da de tok det opp med anleggslederen, ble det fort en slutt på det.

Ekteparet har ulike måter å tilnærme seg utbyggeren på. Kristoffer liker å stikke innom brakkeriggen for å få en relasjon til de som jobber der. Kona Silje-Merethe holder seg unna brakkeriggen, hun kommuniserer med dem via telefon og synes det er enklere.

– Tiltro til anleggsbransjen

Det er cirka 15 husstander som er berørt av anleggsarbeidet i Vassmarka.

– Jeg har stor tiltro til de som jobber i anleggsbransjen, og tar ikke så veldig tungt på støyen, sier Kristoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er bare å si ifra, så har de ordna opp med en gang, supplerer Silje-Merethe.

Vi snakker litt om hva som skjer når vegen blir ferdig, og det skal etableres et industriområde i Vassmarka.

– Det viktigste er å skape arbeidsplasser, at det blir tatt hensyn til det når det etableres virksomheter her. Et lagerbygg skaper ikke arbeidsplasser, sier Kristoffer.

Silje-Merethe ønsker seg Levanger som en grønn kommune, at det legges til rette for møteplasser og familiepark for innbyggerne i Åsen. Det synes hun mangler i dag, og håper det blir med i planleggingen av den videre utviklingen i Åsen.