Typiske bilskader på vinterføre, er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre.

Er det en god grunn til å la bilen stå fredag den trettende?

Skadetallene sitter på fasiten.

Fredag den 13. blir sett på som den store ulykkesdagen. Men er det en myte eller fakta?

– Vi krasjer mindre fredag den 13. enn vi gjør andre dager, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Faktisk viser skadestatistikken vår at det skjer færre ulykker på fredag den 13. sammenlignet med gjennomsnittet ellers i året. Kanskje er folk litt ekstra forsiktige denne dagen, spør skadeforebyggeren seg.

Tryggeste fredagen i året?

På fredag 13. mai i 2022 ble det meldt inn 387 bilskader til Fremtind, og dette var dagen med lavest skadetall i hele denne mai-uken.

Fredager er normalt mer skadeutsatt enn andre ukedager, og dette har en naturlig forklaring.

– Generelt er det flere trafikkuhell og reiseskader på fredager som følge av økt aktivitet. Fredag er en naturlig utfartsdag med ekstra trafikk, og mange reiser på ferie denne dagen. Tallene våre tyder derimot på at fredag den 13. har noe færre skader enn andre fredager, sier Hofstad-Nielsen.

Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger i Fremtind.

Krevende føre gir skaderekord

Noen råd er likevel lure å følge uavhengig av dag og dato. Fremtind har sett en oppsiktsvekkende økning i bilskader som følge av krevende vinterføre siste tiden.

– Aldri før har det vært så mange innmeldte bilskader som de tre siste ukene i desember. Vi har også registrert mange skader til nå i januar grunnet dårlig føre. Typiske skader er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre, sier skadeforebyggeren.

Hun har derfor en klar oppfordring til alle som skal ut og kjøre:

– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran, la mobilen ligge og sørg for å ha på gode vinterdekk, sier Hofstad-Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skadeforebyggerens fem tips for å unngå kollisjoner:

•Se på veien og ikke på mobilen

•Beregn ekstra god tid. Kjør pent og se an kjøreforholdene

•Ta det pent i parkeringshus

•Vær obs ved rygging. Uhell ved rygging er det mange av. Mange av oss parkerer med fronten inn først, og rygger når vi skal ut igjen. Gjør heller omvendt

•Stress ned. Visste du at du bare sparer 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 km heller enn i 90 km i timen?