– Det er bare meg og biene
Renate Arntzen har funnet en lidenskap og hobby som gir henne overskudd i hverdagen. Flittige bier flyttet inn i en bigård i hagen sommeren 2020.
– Mange gjør mye forskjellig på fritiden, man må finne sin egen vei, sier Renate. For henne er det å spille på lag med naturen, og det enkle livet i Småland som gir mening.
– Bier har alltid fascinert meg, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Lenge hadde hun tenkt på muligheten for å bli birøkter. Midt under pandemien så hun det var nybegynnerkurs i Stjørdal Birøkterlag, og meldte seg på så fort de åpnet for små grupper/kohorter i mars/april-måned 2020.
Sommeren 2020 var hun i gang, og fikk sin første bikube. Nå har hun to kuber og tre avleggere.
– Det er artig å lære noe nytt, og få nye perspektiver på ting, sier Renate. Det har etter hvert blitt flere kurs på henne, sertifiseringskurs og kurs i å produsere dronninger og i sykdomslære.
– Det baller på seg, det er så artig, sier hun og smiler godt.
-Glad i å skape
Renate har alltid vært glad i å skape noe, og liker å holde på med hendene. Som hun gjør mye av i barnehagen der hun jobber.
Hun stortrives i jobben i Kvamtoppen barnehage. Jobben krever at hun er i interaksjon med barn hele dagen, og med fire egne barn blir hverdagen ganske så hektisk.
– Det er så godt å ha egentid, jeg er i min egen boble når jeg går inn i bigården. Det er bare meg og biene, jeg er helt avslappa, sier Renate med et varmt smil. Hun synes det er veldig godt å holde på med dette når man har mulighet til det, og legger til; det er en kjempefin hobby å ha.
Tar vare på naturen
Juni måned er en hektisk tid for birøkteren. Det skjer mye i bigården med dronningproduksjon, og med utvidelse av kuben i rett tid. Hun må utvide kuben så biene har gode forhold, og ikke får svermetrang.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Min jobb er å sørge for at biene har det bra, sier hun.
Hun forteller at det går mye på erfaring, og det er alltid noe nytt å lære om tiltak hun kan gjøre i kuben så det blir forbedringer til neste år. Som året hun mistet en del bier under vinteren. Året etter foret hun de med pollen før overvintringen. Det ga gode resultater, og lite biedød vinterstid.
– Jeg har blitt kjent med så mange snille birøktere, vi hjelper hverandre, sier hun. I år har hun hentet larver av en elitedronning i Lånke. Det finnes avlsstasjoner for dronningproduksjon.
– Hvis du får en god dronning, får du snille bier. Det blir lett å være nede i bikuben, og biene er rolige, sier hun.
Sertifisert birøkter
Renate spiller på lag med naturen, belønninga er honning. Hun har halvkasser, som er lettere å holde på med, og hver halvkasse gir 10-12 kilo honning.
Hovedtrekket for biene er når bringebærene blomstrer i finvær. Biene kan farte bygda rundt i seks kilometer omkrets fra kuben.
Renate er sertifisert birøkter, så hun kan rykke ut om man oppdager en bisverm. Hun minner om at biene som svermer ikke er farlige. Bier som svermer har tatt med seg niste for tre dager. Honningmagen er så full av godsaker at de ikke har lyst og energi til å stikke, så man trenger ikke være redd for dem.
Norges Birøkterlag
Norges birøkterlag har 330 medlemmer i Trøndelag.
-Vi favner de fleste birøktere, sier Astrid Bjerke Lund, kommunikasjonsansvarlig i Norges Birøkterlag.
–Det er en fantastisk hobby å holde på med, men man må vite hva man driver med, så vi anbefaler alle å melde seg inn i et lokallag - og å delta på kurs.
I Norge er det ca. 100 personer som har birøkt som hovedinntektskilde.
Artikkelen fortsetter under annonsen.