Kristian Saxhaug fra Åsen Bondelag, Tine Kristin Valstad fra Verdal Bondelag, Marit Anna Morken fra Verdal Bondelag, Torstein Næss fra Inderøy Bondelag, Kathrine Lundgren fra Vuku Landbrukslag og Toril Svarva fra Beitstad Bondelag gjør seg klare for stormøte og landbruksdebatt på Stiklestad.

Bondehæren gjør seg klar til kamp

Men ikke mot Olav den hellige.

Det nærmer seg tusen år siden slaget på Stiklestad. Nå samler bøndene seg igjen.

– Bondehæren anno 2022 stiller hverken med øks eller høygafler, men har ambisjoner om å vinne både slaget og saken denne gangen. Kongen er trygg, men vi er klar for å utfordre myndighetene, melder Verdal Bondelag. De har fått med seg styrene i 17 andre bondelag i distriktet, deriblant Åsen Bondelag og Frosta Landbrukslag, til å arrangere et stormøte med landbruksdebatt på Stiklestad. Målet er å synliggjøre betydningen av et sterkt landbruk på Innherred - og i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bakteppet er den gradvis mer pressede situasjonen i landbruket.

– Vi har prisøkning på alt av innsatsfaktorer, mens prisen for produktene vi leverer har stått tilnærmet stille. For mange har dette blitt ulevelig, og alt for mange matprodusenter har allerede avviklet. Situasjonen er prekær for oss som fortsatt driver jordbruk. Situasjonen er også prekær for resten av befolkningen. Matberedskapen er alarmerende lav, kulturlandskapet gror igjen og bygdesamfunn legges i grus, påpeker de lokale bondelagene i en pressemelding.

Og med krigen i Europa på toppen, aktualiseres spørsmålet om selvforsyning av mat og beredskap.

– Vi går mot et historisk jordbruksoppgjør. Resultatet i år vil være avgjørende for om mange matprodusenter avvikler eller fortsetter å produsere mat. Det vil være avgjørende for om vi i Norge fortsatt skal ha et landbruk slik vi kjenner det i dag. Det vil være avgjørende for beredskap, for bygdesamfunn, for ren og trygg mat, heter det i pressemeldingen.

På programmet for stormøtet den 5. april, som har fått navnet «Agri Stiklestad - norsk mat i 2030?», finner vi både flere innlegg om landbruket på Innherred og i Trøndelag, og debatt som blir ledet av Nationen-journalist Hans Bårdsgård. I debattpanelet stiller både landbruksminister Sandra Borch, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen, Bjørn Gimming fra Norges Bondelag, Kjersti Hoff fra Norsk bonde- og småbrukarlag, gårdbruker Ola Berthling Lie-Husby og flere politikere.