Det diskuteres. F.v. Margrete Hervik, Anne Mille Røttereng, Anne Marthe Grøn Brun, John Martin Fiborg Aas, Linn Beate Skogholt og Kristin Mørreaunet Bentzen.

Kveldens beste idé kom fra dette bordet

Torsdag kveld var lag og foreninger på Frosta invitert til biblioteket for å høre hvordan det jobbes med markeringa av 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov, og til å komme med forslag til aktiviteter.

Frode Revhaug er leder i jubileumskomiteen og ønsket representanter for mange lag og foreninger velkommen.

- Hvis vi får alle med, blir dette veldig bra. Vi er helt avhengig av frivillig innsats, og vi har fått beskjed om at vi må tenke stort. Sett utenfra er Frosta et viktig sted i landslovens historie, både fordi Frostatingsloven ble brukt da den skulle lages, og fordi Frosta var det første stedet kongen reiste til for å presentere den nye og landsdekkende loven i 1274.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jubileet markeres mange steder rundt om i Norge, blant annet på Stiklestad og Falstad.

Med seg hadde ordføreren Astrid Skogseth fra Hilmar AS og Vigdis Haldorsen fra Proneo. Et stykke ut i møtet kom Christian Wee, daglig leder Proneo, for å snakke om midler det går an å søke på for å gjennomføre aktiviteter i løpet av 2024.

Kanskje kommer kongen

Kongefamilien er invitert til markeringa av selve jubileumsdagen, 24.juni. Datoen da kong Magnus besøkte Frostatinget.

- Vi har ikke fått noe svar fra slottet ennå, og så lenge vi ikke vet om det blir noe kongelig besøk, er det vanskelig å legge konkrete planer. Eller vi må legge to sett med planer; ett program med gjester fra slottet og ett uten, sa ordføreren.

Medlemmer av jubileumskomiteen fortalte litt om hva som planlegges innenfor ulike grupper. Et eksempel er aktiviteter for familier, norske og utenlandske, som Flyktningetjenesten og Saniteten skal samarbeide om.

- Frivilligsentralen kan henge seg på, sa Trine Haug, assisterende daglig leder av sentralen. Og la til:

– Vi har søkt om og fått midler til aktivitetsdager.

Magnhild Grøtting Husmoen og John Martin Fiborg Aas forteller om planer for barn og unge. Til høyre Torgunn Østbø, Astrid Skogseth og Frode Revhaug.

Får vi en verdensrekord?

Alle ble bedt om å jobbe i grupper for å komme med forslag til aktiviteter, og det manglet ikke på ideer. Spesielt godt mottatt ble ideen fra gruppa til sokneprest Kristin Mørreaunet Bentzen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva med å slå verdensrekorden i langbord, spurte hun, dagens rekord på i overkant av 500 meter må det da gå an å slå.

750 meter ble naturlig nok nevnt som mål, og alle mente ideen både var god og gjennomførbar.

Mange andre ideer ble hivd ut og diskutert. Idretten var ikke representert denne kvelden.

– Næringslivet bør også involveres, påpekte Vigdis Haldorsen, det må vi jobbe videre med.

Søke om midler

Christian Wee tror 2024 kan være året for ekstra finansieringsmuligheter, fordi det er jubileumsår.

- Men det er viktig å snakke sammen før man søker, for å være sikker på at ingen søknad ødelegger for andres muligheter til å få midler, sa han.

Lag og foreninger kan søke gjennom jubileumskomiteen, eller be Proneo om hjelp til å finne eller fylle ut søknadsskjema.

- Noen ganger trenger man kanskje ti timer for å sette seg inn i hvordan det gjøres når man skal søke for første gang. Neste gang trenger man bare en time. Men dette er noe vi i Proneo kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjensidigestiftelsen, SMN Samfunnsutbytte, Aasen Sparebank, Trøndelag fylkeskommune, Stiftelsen Dam, Idrettens støtteordninger for flyktninger er relevante alternativer.

Fra Frosta kommune kan det søkes om kulturmidler, og det som er godt å vite i 2024 er at kommunen tilbyr gratis leie av kommunale bygg til arrangementer i jubileumsåret.

F.v. Vigdis Haldorsen, Kirsten Fossli, Jonny Karlsen, Elin Liberg, Hjørund Hagerup, Hervor Galtvik Lauritsen og Line Birgitte Moe.

Kalender i stadig endring

En foreløpig jubileumskalender for 2024 er i stadig endring.

- Skal vi legge den ut eller ikke, når ting ennå ikke er spikret, spurte Astrid Skogseth.

De som var til stede mente det var viktig å kunne se hva andre lag og foreninger planlegger, hvilke datoer de har lagt arrangement på, så de selv unngår å velge samme dato. Kanskje blir det endringer, men de kan i hvert fall snakke sammen dersom noe ser ut til å kollidere.