– I mine øyne er en kommunes viktigste oppgave å sikre best mulig tjenesteyting for sine innbyggere. Og det er dermed relevant å stille spørsmålet; er en slik bruk av kommunens og innbyggernes skattepenger det som sikrer best tjenesteyting for innbyggerne, skriver Jonas Viken i dette leserinnlegget.

Renovering av kommunehuset

Hva ønsker en å oppnå med å bygge nytt kommunehus?

Det har blitt framlagt forskjellige ønsker eller behov fra administrasjonen; nytt bibliotek en samlingsplass/møteplass for innbyggerne, helsehus, dagsenter etc.

For å realisere planene, må Frosta kommune bruke ca. 200.000.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mine øyne er en kommunes viktigste oppgave å sikre best mulig tjenesteyting for sine innbyggere. Og det er dermed relevant å stille spørsmålet; er en slik bruk av kommunens og innbyggernes skattepenger det som sikrer best tjenesteyting for innbyggerne?

Litt forenklet så kan man si at en investering på 200.000.000, med levetid på 30 år med en normal internrente, forteller oss at etter nytt kommunehus er oppe og går, så skal det lede til enten effektivisering eller økt tjenesteyting på 15 millioner kroner årlig.

Jeg mener at man må starte med å rydde i hva som er nødvendig for å tilfredsstille innbyggernes behov, samt ivareta ansattes arbeidsforhold.

Å renovere et bygg vil aldri bli det samme som å bygge nytt. Dette innbefatter at man må inngå kompromiss på enkelte områder. Dette kan eksempelvis være lav takhøyde i gangareal for å gi plass til ventilasjon etc. Men skal kommunen være godt rustet for fremtiden, er det avgjørende at vi finner kostnadseffektive løsninger på kommunehuset, hvis ikke er jeg redd vi setter oss i en posisjon som ikke setter oss i stand til å håndtere fremtidig vedlikehold og investeringer i kommunen.

Vi har nå en skole som er i største laget i forhold til elevtall, og alle prognoser viser at det ikke vil skje noen vekst i elevtall på mange år. Skolen er dyr å drifte og vedlikeholde ut fra hvordan den er bygd, og vil kreve store investeringer i årene fremover. Dette kommer også tydelig frem i tilstandsrapporten av kommunale bygg fra 2023, bestilt av Frosta kommune.

Skolen har et bibliotek som er sentralt plassert for skolens bruk samt også godt egnet for innbyggerne, som er fullt mulig å oppgradere ved behov. Det å skulle bruke penger på å flytte et stort areal ut av en skole, som allerede er for stor i forhold til fremtidens behov, henger ikke sammen.

Frosta har tidligere bygd en storstue, Magnushallen, som ble bygd i 2010. Siden ferdigstillelse kan man konkludere med at bruken har vært altfor liten. Jeg foreslår at det heller bør settes inn ressurser på å utnytte eksisterende bygg, og skape samfunnsnyttig aktivitet i de byggene vi har, istedenfor å bygge og drifte enda en ny møteplass.

Ny sykeheim ble bygd i 2001, og det nærmer seg behov for restaurering også der. Utover dette kommer det en eldrebølge som vil kreve utvidelser på pleietilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sum vil dette kreve mye økonomisk av kommunen de neste tiårene.

En står da igjen med et kommunehus der mange etater har flyttet ut: byggesak, oppmåling, skattekontor, lønn, barnevern med videre de siste årene, samt at eksterne som posthus, lensmann, forsøksring ikke er der lenger.

I utgangspunktet bør dagens kommunehus ha rikelig plass utifra areal per ansatt, så det bør være fullt mulig å ha god plass til alle ansatte og etater i nåværende kommunehus.

Mitt forslag til løsning.

Som det er sagt både fra kommunedirektør, og i et tidligere leserinnlegg fra Gustav Myraune; kjerneoppbygningen i betong på kommunehuset er i god stand. Det er et meget godt grunnlag for renovering av bygget.

Det forutsetter at en er bevisst på hvordan en gjennomfører byggeprosessen, med å leie inn et profesjonelt og erfarent firma til prosjektledelse som har et klart mandat for hva en vil oppnå innholdsmessig og kostnadsmessig.

Jeg mener det er fornuftig at byggeprosessen deles opp, slik at en tar én seksjon av gangen. Dette gjør det mulig å bruke kommunehuset i byggeperioden og man unngår eller begrenser å leie brakker.

En annen stor fordel med dette er at man da kan dele opp anbudet, slik at også lokale bedrifter har mulighet til å være med å konkurrere på anbudene. Dette kan gi arbeid til lokale entreprenører og skattepenger tilbake til kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med en klar strategi på hva en vil, og hvilke kompromisser man er villig til å imøtegå, er det fullt mulig å renovere eksisterende bygg til en langt lavere kostnad enn dagens foreslåtte prosjekt.

Jeg mener at denne saken er så avgjørende for Frosta kommunes økonomiske situasjon de neste 10-20 årene at kommunestyret ikke må forhaste seg med å ta et endelig vedtak, men ta inn over seg det totale kostnads- og risikobildet for kommunen i tiden framover. Ansatte som har kommunehuset som arbeidsplass må ha lokaler som innfrir krav og inviterer til trivsel og gode arbeidsforhold. Men det mener jeg fint kan løses på en langt mer kostnadseffektiv måte enn hva innstillingen til formannskapet viser.

Med vennlig hilsen Jonas Viken