TV2-programmet «Norge bak fasaden» lager episode om legesaken
– Vi mener at dette er et spennende og viktig program å lage, og at alle i Norge har noe å lære av denne saken, sier programleder Kadafi Zaman.
I den nye sesongen som kommer på nyåret, omhandler en av episodene saken mot den tidligere kommuneoverlegen på Frosta som er siktet for overgrep mot et stort antall av sine kvinnelige pasienter.
Frostingen tok en prat med Janne Amble og Kadafi Zaman som er programledere for «Norge bak fasaden». De forteller at programmet er et journalistisk dokumentarprogram som kaster lys på sprekkene i den norske fasaden.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Målet er å gi seerne innsikt i noe de ikke kjente til fra før og som de reflekterer over. Vi kommer ikke med noen fasit, men løfter frem historier og personer. Vi tenker at det er en sak som har stor offentlig interesse, og ønsker å prøve å forstå hva som har skjedd i saken ved å følge den over tid, så vi har jobbet med dette ganske lenge, sier programlederne.
Opptatt av å belyse alle sidene av saken
Programmet skal ha fokus på hva som har skjedd i forbindelse med varslingene, og se på hva som har fungert og hva som ikke har fungert.
– Vi prøver å se på saken fra A til Å, og fra forskjellige ståsteder, deriblant myndigheter, ofre og siktede. Vi er opptatt av å møte saken med åpenhet og belyse alle sider av saken. Det er en av fordelene med å jobbe med dokumentar, at vi kan ta oss god tid og belyse saken på en annen måte, sier Janne Amble og legger til:
– Utfordringen når man jobber over så lang tid, er at saken utvikler seg og vi kan ikke konkurrere med nyhetene. Rettssaken vil jo gå parallelt med at vi har premiere og vi må derfor forholde oss kun til siktelsen.
Har vært på flere Frosta-besøk
I programmet stilles det også spørsmål om dette kunne skjedd andre steder, eller om det er noe unikt for Frosta. Og hva kan man lære av det som har skjedd.
– Vi har søkt om en del innsyn, men det å snakke med folk og møte mennesker er veldig verdifullt for oss. Vi snakker ofte med anonyme kilder som en del av researchen, det kan også være folk som ikke er direkte involvert, men som har visst noe. Det er viktig for oss å lytte og forstå de menneskelige aspektene i en ekstremt omfattende sak både i tid og rom, og med mange mennesker involvert. Vi er ikke ute etter å rette pekefinger mot noen, men etter å forstå hvordan det oppleves.
Serien har tidligere vunnet tre Gullruten-priser for sine historier om skjebner og mennesker.
– Vi prøver å behandle det ømfintlig. Det er mange som har forskjellige oppfatninger, og bygda kan være splittet. Vi ønsker å vise en side som er verdifull for seerne og viser respekt for alle de involverte. Vi mener at dette er et spennende og viktig program å lage, og at alle i Norge har noe å lære av denne saken, sier Kadafi Zaman.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
De har allerede rukket å besøke Frosta flere ganger i forbindelse med filming til programmet, senest forrige uke. De forteller at de har fått et godt inntrykk av bygda.
– Vi har fått med oss at folk her er stolte av Frosta og er glade i bygda si, sier frontfigurene for «Norge bak fasaden».