Kirsten Fossli og Marit Moksnes fikk fylt opp kurvene sine iløpet av soppturen lørdag.

På leting etter skogens gull

13 soppsankere deltok da Anna Baadsvik og Egil Håve arrangerte sopptur, og alle dro hjem med kurvene fulle.

Høsten er en fin tid for soppsanking. Lørdag ble vi med de sertifiserte soppkontrollørene Anna Baadsvik og Egil Håve på tur for å lære mer om skogens gull og andre matnyttige sopper.

– Det er bra med litt kunnskap så det kan være lurt å lese seg opp på forhånd, og så er det bare å gå ut for å se hva som fins. Spør gjerne noen du vet kan en del om sopp, eller bli med på en organisert sopptur. Start med de enkleste, å bli trygg på 1-3 sorter i starten, så har du masse glede foran deg, sier Anna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om du finner noen sopper du ikke er sikker på, men har lyst til å ta med deg - er det viktig at disse legges i en egen pose eller plastboks.

– Om du har en giftig sopp liggende sammen med resten du har plukket så må alt kastes, så sørg for å ha de du er usikker på adskilt fra resten, sier Anna og oppfordrer til å ta kontakt for å få kontrollert usikre sopper.

Man trenger ikke å dra langt for å fylle opp soppkurven sin.

For å komme seg ut på sopptur er man ikke avhengig av masse utstyr, men en kurv eller en tøypose til å ha soppen i og en kniv kan være lurt å ha. Har du en soppkniv med børste på kan du bruke den til å ta bort jord, gress og barnåler før du legger soppen i kurven, så har du spart deg for mye arbeid når du kommer hjem.

– Og man trenger ikke å sette av hele dagen for å gå på sopptur, det holder med et kvarter/tjue minutter i naboskogen. Det viktigste er å kose seg med det, sier soppentusiasten.

Soppsanking for nybegynnere

Skal du på sopptur for første gang kan det være lurt å starte med kantarell som er den mest gjenkjennbare soppen i skogen.

– Den kan de aller fleste, så om du vet hvordan den ser ut så ta med deg en kurv og gå til et sted der det vokser både bartrær og løvtrær og hvor det er en del mose, sier Anna og legger til:

– Om du finner hundrevis så tenk bærekraftig og la noen stå igjen, da blir det enda flere neste år. Soppen er også veldig viktig for trærne.

Kantarellen er eggegul med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten er traktformet og med en bølget rand på godt voksne eksemplarer. Den eneste soppen som kan forveksles med ekte kantarell er falsk kantarell. Ingen giftige sopper ligner. (Kilde: Store norske leksikon)

Når man er blitt godt kjent med kantarellen anbefaler Anna å gå videre til steinsoppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en av de beste soppene i verden, og den er veldig ettertraktet. Den vokser på veldig mange forskjellige plasser og er en sopp som samarbeider med trærnes røtter, så det må være trær der du skal lete. Gjerne et sted det er mose, litt åpent og ikke alt for mye blåbærlyng. Finner man brun eller rød fluesopp er det et tegn på at man kan finne steinsopp, de vokser på samme sted og til samme tid. Skjær gjerne av et stykke av steinsoppen for å sjekke om den er markspist.

Denne store steinsoppen var dessverre markspist og måtte legges tilbake i skogen. Steinsoppen har brun hatt og en tykk og kraftig fot. Under hatten har den et rørlag som er hvitt hos ungsoppene og grønngult hos eldre individer. Foten har alltid et fint, hvitt maskenett øverst, noe som er et sikkert kjennetegn for arten. (Kilde: Store norske leksikon).

Piggsoppen er også en lett gjenkjennbar matsopp og finnes i fargene blek og rødgul.

– Piggsoppen er lys med pigger på undersiden. Den liker seg godt i granskog med mye mose.

En kurv full av piggsopp. Øverst til høyre ser vi en blek piggsopp, mens til venstre ligger en rødgul piggsopp. Mellom de to er en steinsopp.

Sopp hele året

Kirsten Fossli og Marit Moksnes er ivrige soppsankere og deltok på turen for å få mer kunnskap.

– Jeg bruker det i supper, til soppstuing og lager sprøstekt sopp. Champignon kommer ikke i hus om vi har noe annet nei, sier Kirsten og forteller at man godt kan blande ulike sopper når man lager mat.

Marit forteller at hun tørker soppen slik at hun har et lager gjennom vinteren.

– Sett på stekeovnen på svak varme med ovnsdøra litt på gløtt, og la den stå der til den du er sikker på at den er tørr. Om det er godvær kan man godt legge soppen utover på avispapir og la den tørke i sola også.

Den tørkede soppen oppbevares i glass frem til den skal brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da er det bare å la den ligge i vann i et kvarters tid, og så er den klar til bruk.

Kirsten og Marit fant noen sopper de var usikre på og Anna bruker alle sansene for å finne ut hvilken sopp det er.
Ingunn Logstein med to store sopper. Til venstre ser vi en steinsopp, mens den til høyre er en rødskrubb. Rødskrubben er også en matsopp, men den må stekes i minimum 15 minutter.
Visste du at den røde fluesoppen langt fra er den farligste soppen i skogen? Det er derimot Spiss giftslørsopp som vokser i norsk barskog. Den kan forårsake alvorlige forgiftninger og dødsfall. Soppen er rødbrun til oransjebrun på hatt, stilk og skiver, med gule belter på stilken. - Om du spiser rød fluesopp blir du litt rar og dårlig i magen, men du dør ikke. Men den hvite fluesoppen er farlig, forteller Anna.