Akevittbonde Svein Berfjord fra Inderøy Brenneri, daglig leder Mona Nicolaisen fra Frøya Bryggeri, Kristine Sakshaug fra Øyna kulturlandskapshotell, bryggemester Jørn G. Anderssen fra Klostergården på Tautra og bryggemester Marc-Andre Schopen fra Hogna Bryggeri og Gulating, fikk møte landbruks- og matminister Sandra Borch i Berlin.

Nå er trønderne på plass i Berlin

Landbruks- og matminister Sandra Borch åpnet den norske paviljongen på Grüne Woche. Der får nærmere 400 000 publikummere muligheten til å smake på mat og drikke fra Trøndelag og Fjord-Norge.

Rundt 60 utstillere vil servere det beste Norge har å by på under en av verdens største messer for mat, landbruk og reiseliv, Grüne Woche, som åpnet torsdag.

- Alle som har vært ute og reist vet hvor viktig mat og drikke er for den totale reiselivsopplevelsen. Norges deltakelse på Grüne Woche skal videreutvikle og profilere Norge som en anerkjent mat, drikke- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet, sa administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, før han introduserte landbruks- og matminister Sandra Borch i Berlin. Hun sto for åpningen av den norske paviljongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Norsk deltakelse på Grüne Woche er en av de største, årlige Norges-profileringer internasjonalt. Vi har en flott stand som i år har utstillere fra regionene Trøndelag og Fjord-Norge. Denne standen viser alle de besøkende noe av det beste de trønderske og vestligste landsdelene kan gi av gode opplevelser, både reiselivsmessig og matmessig, sa Sandra Borch.

Jørn G. Anderssen fra Klostergården på Tautra (nr. 3 fra høyre på bakerste rekke) er en av de lokale produsentene som er valgt ut til å representere Norge på Grüne Woche. Her sammen med andre trønderske utstillere på den norske paviljongen.

Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke forteller at det var stor stemning under åpningen.

– Landbruks- og matminister Sandra Borch ga uttrykk for at hun var stolt. Og det er også det vi kjenner på. Vi er stolt over det mangfoldet av matopplevelser vi har å by i Berlin. Vi ser at den norske standen er veldig ettertraktet. Publikum spør etter matopplevelser, og de blir veldig begeistret av det vi serverer. Vi er takknemlige for at vi får være her og vi bruker dette til å videreutvikle oss som matregion, sier prosjektleder Brit Melting. Trøndernes mål med deltagelsen på Grüne Woche, er å bidra til å utvikle Norge og Trøndelag som en anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet.

– Gjennom menyen vi serverer, gir vi de tyske turistene en smakebit på de unike og spennende matopplevelsene vi har i vår region, Trøndelag. I dag har vi fått testet ut menyen på landbruksministeren, og hun var svært fornøyd. Nå skal resten av de besøkende få smake og oppleve Trondheim og Trøndelag, European Region of Gastronomy, sier Melting.

I Berlin skal trønderne dele ut 4000 postkort som en del av en konkurranse publikum kan delta på. Premien er en drømmehelg for to i Røros, Innherred, Øyriket eller Trondheim.

–Frostinger godt representert

Frosta er godt representert under Grüne Woche, og da messa åpnet denne uka, var Jørn G. Anderssen fra Klostergården en av produsentene som framsnakket trøndersk mat og drikke. -Det er morsomt å være med på messe igjen, sier Jørn, som deltok på messen første gang i 2011. Det er artig å representere Trøndelag nå som det er litt trøkk i mat- og reiselivsregionen vår, sier han. Han opplever at mange tyskere også setter tydelig pris på at det nå er Grüne Woche etter to år med avlysning.

I løpet av de ni dagene messa varer, dukker også Maren Stene fra Stene gård og Gustav Myraune fra Rågo opp som vertskap på den norske paviljongen. Smaken av Frosta er også representert; de tre mat- og drikkeprodusentene har alle levert råvarer til messa.

– Øl fra Klostergården, Saison, Wit og Alstadberger er valgt ut for å kombineres med smårettene som serveres på standen, forteller Jørn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frostingen kommer tilbake med stemningsrapport fra Berlin!

Fra den norske paviljongen på en av verdens største messer for mat, landbruk og reiseliv.
Ungdommer fra Ole Vig vgs deltar i et Erasmus+ prosjekt, og er på plass i Berlin, blant annet Mikael Augdal fra Frosta (første rad til venstre for ministeren), og Kristian Slettvold fra Åsen (bakerst i bilde - ved siden av rektor Arid Ofstad. -Jeg jobber som bartender i den norske akevittbaren, forteller Mikael Augdal. Han lager drinker, serverer øl og akevitt, og synes det er stas å få så mye ansvar. Når han er ferdig på messen - vil han få en bar-attest som han kan bruke for å få seg jobb i Norge når han har fylt 20 år.