Klosteret fyller 25 år: - Et åndelig hjem
Det er gått 25 år siden Tautra Mariakloster ble opprettet. For å markere jubileet inviterte søstrene på Tautra siste lørdag gode hjelpere som har bistått dem på mange ulike måter gjennom disse årene.
Samværet startet med messe, og da den var over, fikk gjestene høre biter av historien fra personer som hver på sin måte har bidratt til å skrive den.
Både søster Hanne Maria da hun ønsket velkommen og pater Anthony i sin preken, snakket om historien. At Tautra igjen skulle få sitt Mariakloster, beskrev Anthony som en drøm som var blitt til virkelighet.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Søstrene hadde ønsket at Jens Hagerup skulle ta ordet først, han er mannen som fikk snøballen til å rulle. Og Jens fortalte.
Da han var ordfører på 90-tallet skulle Frosta få besøk av landets konge og dronning.
- Jeg følte meg forpliktet til å sette meg inn i bygdas historie, og ikke bare den som angår Tinghaugen, fortalte han.
På samme tid leste han i Adresseavisen om en arkitektstudent i Trondheim som kunne se for seg et kloster på Tautra, der det hadde stått et munkekloster i middelalderen.
Han tok kontakt med studenten, og det ene førte til det andre: en støttegruppe i Trondheim som drømte om etablering av et kloster i Trøndelag, norske søster Ina som tilhørte et fransk kloster, men gjerne ville bidra med en norsk etablering. Og et amerikanske kloster som så på muligheter for en utvidelse, eventuelt i et annet land.
- Støttegruppen besøkte flere mulige plasseringer på Frosta, men det var Tautra som lokket mest.
I siste del av 90-tallet sa familien Gunnarson Anderssen ja til å ta imot nonner der middelalderens munker holdt til. Fra samme orden, cistercienserordenen. Restaurering av den gamle hovedbygningen ble igangsatt, og mens de ventet skulle nonnene bo i det røde huset på tunet og ha et lite kapell i et hvitmalt rom i kjelleren.
Sammen med søster Ina flyttet et par nonner fra USA inn, men så, på grunn av sykdom, ble alt satt på vent.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
De ønsket å komme tilbake, men kanskje litt bort fra turistene som besøkte ruinen. Småland var nært ved å bli nytt valg, for derfra ser man Tautra som var de de ønsket seg aller mest.
Da Rolf og Rigmor Mollan bestemte seg for at de kunne selge Bakken og selv flytte til Frosta, rullet snøballen fort fram til nonnene var på plass med såpeproduksjon og kapell i ett hus, mens hovedhuset på Bakken ble brukt til bolig.
- Der slutter mitt bidrag, sa Jens Hagerup. Nyklosteret er en annen historie.
- Siden grunnleggelsen for 25 år siden har klosteret vokst, sa dagens priorinne, Mor Brigitte.
- Ikke bare med nye bygninger, men som et sted for alle som søker et åndelig hjem.
Hun pekte på at alle gjestene som var til stede denne dagen, og også alle de som ikke hadde anledning til å komme, var et levende bevis på all hjelp og støtte kommuniteten har fått, og får.
- Det store engasjementet fra alle dere, og mange andre, har bidratt til den milepælen vi har nådd i dag, og jeg vil rette en stor takk til dere og alle andre som på ett eller annet vis har bidratt til å gi Tautra Mariakloster liv.