Mange har planer om fjell, ski og snø i vinterferien. -Vær sammen med dem du er glad i, men ta noen forholdsregler, sier Marit D. Kverkild, som er fagdirektør hos Statsforvalteren i Trøndelag. Foto: Irene Røkke

Husk en viktig ting i vinterferiesekken

Til helga står vinterferien for døra for mange av oss. Fylkeslegen i Trøndelag anbefaler å pakke med en viktig ting i sekken. Smittevernreglene.

Neste uke er det vinterferie både for skoleelevene på Frosta og i Åsen, og mange benytter anledningen til å ta noen dager fri. Noen av oss har planer om fjell og ski, og fjellvettreglene kan komme godt med i pandemien også.

-Det er som kjent ingen skam å snu, og alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien på kort varsel, dersom det oppstår lokale utbrudd der du bor eller dit du skal reise, sier fylkeslege Jan Vaage i en pressemelding onsdag.

Mens noen har planer om å feriere hjemme i vinterferien, har andre planlagt å ta en tur på hytta, besøke familien eller kanskje overnatte på hotell. Det er innenfor de nasjonale retningslinjene, så lenge vi følger smittevernreglene. Fylkeslegen anbefaler at alle også setter seg godt inn i hvilke råd som gjelder for din egen kommune og den du skal besøke, slik at vi holder smittetallene nede også etter vinterferien.

Selv om smittenivået i Trøndelag nå er lavt, ligger det høyere enn sist sommer. God håndvask, god avstand til andre og få nærkontakter er viktig uansett hvor ferien tilbringes.

-Vær sammen med dem du er glad i, men ta noen forholdsregler. Det er de samme anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, besøk på hytta og besøk hos venner og familie. Maksimalt fem gjester og en meter avstand er en god regel. Samles gjerne utendørs og begrens antall personer dere er sammen med i løpet av uka, sier Marit D. Kverkild, fagdirektør hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Og om du ikke føler deg frisk, lytt til fjellvettregel nummer åtte. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

- Folk som ikke føler seg friske, bør ikke dra på reise. Tar vi slike forholdsregler kan vi gjennomføre vinterferien på en smittevernmessig trygg måte, sier Marit D. Kverkild.

Dette er de nasjonale anbefalingene for vinterferien:

Generelt

Det er viktig å holde seg hjemme hvis man ikke er frisk, og teste seg så snart som mulig hvis man tror man er smittet med covid-19.

Alle må være forberedt på å endre planene for vinterferien dersom det oppstår lokale utbrudd enten der du bor eller dit du skal reise. Da vil det kunne komme nye lokale råd og regler å forholde seg til.

Reiser

Vi fraråder reiser til utlandet.

Du kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.

Hvis du skal bo på hotell, må du være forberedt på å gå i karantene til situasjonen er avklart hvis det blir et smitteutbrudd der. Hold avstand til andre gjester, og følg hotellets smittevernregler. Du bør begrense opphold i fellesarealene for å redusere risiko for smitte der.

Det er viktig at du setter deg inn i og følger smittevernreglene som gjelder dit du skal.

Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig. Hvis det for eksempel i hjemkommunen din er krav om å bruke munnbind, bør du derfor gjøre det i de samme situasjonene også i kommunen du reiser til, selv om de ikke har et tilsvarende krav.

Sosialt

Alle bør redusere antall personer man har kontakt med, og være sammen med få personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke. Man bør fortrinnsvis samles utendørs, der er smitterisikoen mindre. Hvis noen er i en risikogruppe, bør det tas ekstra hensyn.

Besøk

De nasjonale anbefalingene som gjelder for besøk hjemme, gjelder også ved besøk til f.eks. hytta i vinterferien. Det betyr at det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som er i husstanden din, så lenge du kan holde minst én meters avstand til gjestene til enhver tid. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere.

Begrens overnattingsbesøk. Anbefalingen om antall gjester på besøk og avstand gjelder også for overnatting. Personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom. Sørg for god hygiene og godt renhold hvis personer fra ulike husstander må dele bad. Meteren gjelder på hytta også, og det begrenser muligheten for overnattingsbesøk for de aller fleste.

Butikker og aktiviteter

Handle det du trenger på turen i hjemkommunen din før avreise. Hvis du må handle nødvendige varer andre steder, velg tidspunkter når det er lite folk, og gå helst kun én fra husstanden.

Velg helst aktiviteter som foregår utendørs. Ved besøk på alpinanlegg, badeland eller andre steder, må man følge virksomhetenes smittevernråd.

Unngå i størst mulig grad å oppsøke steder der mange er samlet og det ikke er lett å holde avstand, slik som serveringssteder og skistuer.

God håndhygiene og avstand til andre gjelder hele tiden.

(Kilde: Helsenorge og Folkehelseinstituttet)

Du kan også lese mer om saken på regjeringens nettsider.