Friskgården er klare til å hjelpe bedriftene på Frosta og i Levanger kommune. Fra venstre Ellen Bergin, daglig leder Stod og Bodil Myhr, daglig leder Værnesregionen.

Godt arbeidsmiljø er Norges gull

Friskgården har blitt bedriftshelsetjenesten (BHT) på Innherred og Frosta med stor B. De vant anbudet i Værnesregionen, der Frosta kommune er med og anbudet for Levanger og Verdal kommune.

Friskgården leverer fra før BHT til fylkeskommunen og Statsforvalteren, i tillegg til flere bedrifter i Åsen og på Frosta. Nå gleder de seg til å ta fatt på arbeidet, og roser allerede både Levanger og Frosta kommune.

Fokus på det som faktisk fungerer

-Det har skjedd mye med bedriftshelsetjenesten de senere årene, og det har en naturlig sammenheng med utviklingen i arbeidslivet. Man kan si at bedriftshelsetjenesten har fått en tydeligere rolle, og setter fokus på systematisk HMS (helse, miljø og sikkerhet). Arbeidstilsynet og Stamina satte tidligere ned et utvalg og kom frem til hva som faktisk fungerer og det man må jobbe helhetlig med, slik at man kan unngå uhelse, forklarer Bodil Myhr, daglig leder Friskgården Værnesregionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere har man tenkt at trivselstiltak som kaffekort og fruktkurv, stressmestringskurs, generelle helsekontroller, trening i arbeidstida og helseforsikringer er det som skal til for god bedriftshelse-kultur.

-Det man har forsket seg frem til at faktisk virker, er god kultur og klima på arbeidsplassen, forutsigbarhet, ledelsesfaktorer, krav versus kontroll, innsats versus belønning og rollekonflikter, sier Myhr.

Frisk pust i BHT-perspektivet

Ellen Bergin, daglig leder Friskgården Stod fortelle at bedriftshelsetjenesten har gjennomgått et aldri så lite paradigmeskifte. Fra å ha et perspektiv der man hegner om helse, til et perspektiv der man tenker forebygging med helsefremmende perspektiv, både i organisasjonen med ledelse, verneombud og tillitsvalgte, og hos individet.

– For eksempel er endringskompetanse er i dag et viktig arbeidskrav hos ledere i våre kommuner, sier Bergin.

Bedriftshelsetjenesten vil ha kontor både på Frosta og på Verdal, men i all hovedsak er det ikke der du møter dem. De vil være der det skjer, altså hos bedriftene. De forsikrer om at hvem som helst kan ta kontakt med dem, og at de ønsker å komme inn på arbeidsplassen eller bedriften tidlig i forløpene. Det gir et bedre handlingsrom.

-I forlengelse av det Bodil sa tidligere, så skal vi jo utvikle tjenestetilbudet sammen med kommunene, gjennom samarbeid, basert på behovet. Vi skal drive god og bred kartlegging slik at kommunene får bistand der skoen faktisk trykker. Det er allerede mye bra ute i kommunene, så det er stas å få ta del i arbeidet som allerede er i gang, forteller Bergin.

Godt arbeidsmiljø er ferskvare

Videre forteller damene at et behov som ofte melder seg hos bedriftene er en god plan for vedlikehold.

-For eksempel er godt arbeidsmiljø en ferskvare, det er noe man må jobbe målrettet med hele tiden. Derfor vil vi utvikle bedriften videre i samarbeid med dem som jobber der. Mange har måtte håndtere store omstillinger gjennom pandemien og vi merker at arbeidslivet har blitt rammet. Mange i helse- og oppvekstsektoren har virkelig stått i stormen og da kan man få slitasje, som vi kan bistå med å snu. Samtidig er det og flott å se at flere har klart en enorm omstilling «over natta», forteller Myhr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ellen skyter inn at godt arbeidsmiljø er Norges «gull», og at undersøkelser viser at 9 av 10 trives på jobb og det er kjempebra.

-Får man til en god bedriftskultur og skaper et godt arbeidsklima, vil for eksempel sykefraværet synke, man klarer å levere bedre kvalitet i tjenesteleddene og de ansatte vil få bedre helse. Vi jobber på systemnivået ned til individnivå gjennom samarbeid. Det er ingen «quick fix». Godt arbeidsklima handler om samhandling og sosiale ferdigheter. Vi ønsker å utvikle bedriftshelsetjenesten sammen med kommunene og spille hverandre gode. Akkurat nå jobber vi med å lage ulike verktøy og kurs som kan brukes på ulike vis, sier Bergin.

Bodil understreker at de vil ha fokus på «kjernevirksomheten» med forebygging og risikovurdering av arbeidsmiljørelaterte forhold.

-Vi har rent konkret gått fra en ordning der ansattes helse ivaretas på generelt grunnlag til fokus på arbeidsrelaterte problemstillinger hos medarbeiderne, og skreddersydde tiltak i samarbeid med virksomhetene.