Du kan stemme på Arne Bye som Årets kommuneprofil 2020. Foto: Kommunal Rapport

Arne Bye kandidat til Kommuneprofilen 2020

Kommuneoverlege Arne Bye er en av åtte kommunalt ansatte i Norge som har utmerket seg i 2020 og kan stemmes fram til å bli årets kommuneprofil i Kommunal Rapports avstemming som starter i dag, torsdag 26.november.

På lederplass skriver Kommunal Rapport at det er sterke kandidater til årets pris. «Gjennom nominasjonene setter vi søkelys på dyktige beslutningstagere innen det ene kommunale området etter det andre, i politikk som administrasjon, i større og mindre kommuner over hele landet.»

Videre skriver avisa at de kunne sikkert funnet åtte kommuneleger som fortjener å bli Årets kommuneprofil 2020, men de valgte Arne Bye fordi han måtte gjøre vurderinger og ta beslutninger som ingen hadde gjort før Frosta ble rammet. I følge Helsedirektoratet var det han som tråkket opp løypa.

Begrunnelse:

Han tok initiativ til strenge tiltak da koronaviruset kom til lille Frosta første uka i mars, og kommunen klarte å slå ned smitten. Han tråkket opp løypa for andre kommuneleger, ifølge Helsedirektoratet.

Før de fleste av oss så vidt hadde skjønt at det herjet et farlig virus i Kina, tok kommuneoverlege Arne Bye i Frosta grep. Han bunkret opp med testutstyr, sprit og smittevernutstyr tidligere enn de aller fleste. Han forberedte også rektor på stenging av skole.

Få uker senere var den lille kommunen med sine 2.600 innbyggere, episenter for koronasmitte. Fastlegen med 40 prosent stilling som kommuneoverlege hadde plutselig hendene fulle.

«Kommunelegen som tråkket opp løypa for resten av Kommune-Norge»

Den første koronatesten av en smittet innbygger tok legen selv. Han kjørte deretter sju mil for å levere testen på St.Olavs hospital.

Frosta satte tidlig krisestab. En uke før alle andre kommuner besluttet den lille Trønde- lag-kommunen å innføre strenge tiltak.

For å hindre smitte fra å spre seg innførte kommunen begrensning av ferdsel over kommunegrensen. Frosta var også tidlig ute med å sende ut daglige sms-varsler til innbyggere og hyttefolk. Det ble jevnlig sendt ut pressemeldinger.

Tiltak og omfattende sporing gjorde at kommunen skaffet seg oversikt over smitten.

Fylkeslegen i Trøndelag mener Bye løste oppgavene på en forbilledlig måte. Helsedirektoratet beskriver ham som «kommunelegen som tråkket opp løypa for resten av Kommune-Norge».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringens oppnevnte koronakommisjon har også latt seg imponere. Frosta er en av fire utvalgte kommuner som er blitt bedt om å fortelle kommisjonen om sine erfaringer under pandemien.

I sommer ble Arne Bye, sammen med ordfører Frode Revehaug (H), hedret med Ild- sjelprisen som deles ut av et kommunalt utvalg. De roses blant annet for å ha vært troverdige, seriøse, rolige og tillitvekkende i det som beskrives som et «nybrottsarbeid».

Ordføreren uttalte følgende om Bye da prisen ble delt ut, ifølge Trønder-Avisa:

– Uten hans kompetanse og innsikt er jeg ikke så sikker på at det hadde gått så bra. Arne er et unikum!

Bye synes det er artig å bli nominert. Samtidig skryter han av lagånden i kommunen.

– Det var en krevende situasjon og mye upløyd mark. Dette viser at mange setter pris på jobben som ble gjort.

Arne Bye og Frode Revhaug oktober 2020. Foto: Janne Hopmo

De andre kandidatene

De andre kandidatene er Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus i Sarpsborg, Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland, Brita Dueland, seksjonsleder Stavanger, Helene Frihammer, leder for Klimapartnere Vestland, Saxe Frøshaug (Sp), ordfører i Indre Østfold, Trude Andresen, kommunedirektør i Øvre Eiker og Sture Pedersen, ordfører i Bø i Vesterålen.

Avstemning

Avstemning pågår fra og med torsdag 26.november til og med torsdag 3.desember.

Fredag 4.desember offentliggjøres navnet på vinneren i Kommunal Rapports nettavis. Uka etter overrekkes prisen (en karikaturtegning av avisas tegner Sven Tveit). I den siste papiravisa før jul blir det intervju med vinneren, som blir en av Kommunal Rapports faste kronikører i 2021.

Avstemningen skjer med tekstmelding og hver stemme koster kr. 3.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis du vil stemme på Arne Bye, så må du sende tekstmelding til nummer 2377, med kodeordet Profil (mellomrom) kandidatnummer 1.

Arne Bye er kandidat nummer 1.