Ordførere fra de fire kommunene som er eiere av Innherred Interkommunale legevakt deltok på markeringen. Fra venstre: Unn-Elisabeth Tronstad Kristiansen, Inderøy, Knut Snorre Sandnes, Verdal, Frode Revhaug, Frosta, og Anita Ravlo Sand, Levanger.

Åpning av legevakta: - Vi er beredt til å ta imot frostinger og åsbygg

Innherred Interkommunal legevakt har flyttet tilbake og inn i større lokaler. Tirsdag ble det en høytidelig åpning og omvisning i de nye lokalene, som ligger i et kombinasjonsbygg på baksiden av Sykehuset Levanger.

– Vi har gleda oss veldig til å komme tilbake og hjem, sier Peter Daniel Aune, daglig leder på legevakta.

Han er strålende fornøyd med de nye lokalene, og fortalte at de ansatte sammen har satt ned erfaringer på papir - og vært pådrivere når bygget skulle utvides.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Behovene ble satt ut ifra pandemien, og alle utvidelsene er behovsprøvd. Legestudenter er også her, og det krever sin plass. Vi skal betjene og utøve samhandling, som med ambulansetjenesten. Å dele og utveksle informasjon sammen er viktig. Nå har vi fått en sentral som er utvikla for fremtiden, sier Aune.

Frode Revhaug sto for klipping av «bandasjesnor», og holdt tale på vegne av ordførerne.

Han ga honnør til de ansatte som har vært gjennom omorganisering samtidig som pasienter har blitt godt ivaretatt:

– Dere har fått effektive arbeidsplasser med god samhandling mellom sykepleiere og leger. Vi er veldig stolte vi i kommunene over legevakta, som ca. 75 000 sokner til.

Både Revhaug og Anita Ravlo Sand, ordfører i «vertskommunen» Levanger, overrakte blomster til Aune.

– Det er en stor glede å kunne gratulere. Det er en veldig viktig institusjon, og viktig med gode lokaler for de som jobber her, sier Sand.

- Legevakta er ikke et fastlegekontor, minner Tomas Forsberg, legevaktsoverlege om. Han oppmuntrer til å ringe dem dersom man har behov for bistand utenfor fastlegens åpningstid. Forsberg er en av legene du kan møte på besøk hos legevakta.

– Viktig å ringe først

Legevakta er åpen for frostinger og åsbygg når fastlegen ikke er tilgjengelig, på kveldstid og i helger.

– Vi anbefaler å ringe på forhånd, sier Tomas Forsberg, legevaktsoverlege.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er en av legene du kan møte på legevakta, og har vært der som fast overlege siden 2017. Han forteller at man primært skal forholde seg til fastlegekontoret, men er det utenfor åpningstid - er det bare å ringe legevakta. Gjerne en gang for mye.

– Sykepleierne som tar imot telefoner på legevakta er ekstremt dyktige. De prioriterer hvem som bør komme inn, og hvem som kan vente til fastlegen er tilgjengelig igjen, sier han.

Ny teknologi har gjort jobben enklere ved at sykepleierne kan, i enkelte tilfeller, starte en videosamtale for å se om det er nødvendig med akutt hjelp. Er de i tvil, rådfører de seg med legevaktslegen.

Sykepleier Hilde Løvaas, teamleder legevakta, er veldig fornøyd med nye fasiliteter på legevakta. Hun har vært ansatt siden 2006, da var de på sykehuset, og fra 2017 i egne lokaler.

– Hjelper med gode fasiliteter

Aune tar gjestene med på omvisning, og forteller at legevaktsentralen på en måte er hjertet av legevakta der sykepleierne sitter og tar imot alle innkommende telefoner.

– Vi har fått betydelig mer plass enn tidligere, og har fått én ekstra telefon, sier Hilde Løvaas, teamleder på legevakta.

Hun forteller at de har en sykepleier på dagtid, en på natt, to på kveld og tre på helg da det er enda mer telefoner. På dagtid er det ingen lege tilgjengelig.

– Vi kan ha skikkelig travle dager, og da hjelper det med gode fasiliteter, sier hun.

I tillegg til at de har fått bedre rom der de arbeider, og nå lettere kan spørre hverandre om råd, har de fått en egen sone for mat og hvile hvor det er godt å kunne trekke seg tilbake når de går 10-timers vakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Daglig leder viste rundt i de nye fasilitetene, som her pauserommet. - Trives du på jobb, gjør du på en måte en bedre jobb, sier han om verdien av bedre fasiliteter for de ansatte. Erlend Bjøru og og kommuneoverlege Linn Beate Skogholt fra Frosta hadde tatt turen til markeringen. - Samarbeidet fungerer veldig greit, sier Skogholt.

Viktig med kompetanseoverføring

Tidligere var det så trangt på pauserommet at det ikke var plass til alle samtidig, de kan være syv til åtte på dagtid.

– Nå er det mulig å sette seg ned sammen, sier hun.

For i tillegg til sykepleiere og leger, er det studenter, ambulansesjåfører og enkelte ganger politi innom legevakta.

– Ambulansetjenesten har ansvar for å få pasienter hit. Når de kommer med pasienter, er det viktig at vi er med i den kompetanseoverføringen. De kan komme inn og utveksle informasjon. Nå kan de sette seg ned når pasientene er inne hos legen, sier Aune.

Han forteller at også politiet er innom med rusprøver eller voldsskadde, da blir det venting og mulighet for samhandling.

- Det er veldig viktig, da blir vi kjent. Det skal vi ikke undervurdere, sier han.

Det er 35 som går legevakt, i tillegg til en del vikarer.

– Vi er en fullverdig legevakt, sier han, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi håper jo ikke dere trenger å komme hit, men vi er beredt til å ta imot frostinger og åsbygg, avslutter han.

- Det har vært en veldig god prosess med bygget, sier Peter Daniel Aune, daglig leder på legevakta. Her med Espen Sund, prosjektleder hos utbygger FuglesangDahl AS.
Legevakta ble feiret med kake og bandasjeklipping.