Thor Eirik Albrektsen, Stein Gunnar Hallem, Rimante Cerkauskiene, Kjell Saghaug, Rima Bagociute og Roar Størdal er alle storfornøyde med at Grøntkutteriet Trøndelag har fått nye eiere.

Nye eiere vil løfte Grøntkutteriet videre: - Vi har fått med oss A-laget

Den siste tida har det foregått jobbing i kulissene bak Grøntkutteriet Trøndelag. Nå tar et nytt selskap og nye eiere drifta videre - uten at produksjonen har stoppet opp.

– På allmøte i dag ble det sagt at Grøntkutteriet Trøndelag er videreført uten en eneste dag opphold. I vår ble det besluttet i styret i Produsentpakkeriet Trøndelag, som eide det gamle Grøntkutteriet, å legge ned virksomheten. Så ble det en fusjonsprosess for å avvikle aktiviteten etterpå. Da Nær Engros som er en av kundene ble kjent med den beslutningen, så våknet de, forteller Thor Eirik Albrektsen til Frostingen onsdag.

– Vi våknet jo, for vi vet jo hvor stor pris kundene våre setter på produktene som produseres av Grøntkutteriet. Både på det som har med kvalitet å gjøre, og på bærekraft rundt produksjonen. Så da ble det masse telefoner på kort tid for å finne ut hvordan vi kunne løse dette, sier Stein Gunnar Hallem fra Nær Engros Levanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtalene endte opp med at han gikk inn på eiersida sammen med Roar Størdal fra Nær Engros Trondheim for å videreføre drifta.

– Det viktigste er at vi er to stykker som er lokale og har lyst til å drive dette videre. Vi ser potensialet i å ta det videre, understreker Hallem.

Kort vei fra åker til kjøkken

Roar Størdal forteller at det er flere grunner til at de gikk inn og viderefører Grøntkutteriet.

– Ikke minst at i vårt virke er det med bærekraft og at det er kortreist - eller det som er herfra - ureist - mer og mer viktig i forhold til anbud. I alle offentlige anbud står det med bærekraft og kortreist helt øverst. Og en annen ting er at alt trenger ikke å komme fra Oslo, påpeker han.

– Hvis vi ikke hadde fått til å videreføre Grøntkutteriet på Frosta, hadde vi endt opp med å sende det fra Oslo. Og det er jo «høl i hauet» når vi har muligheten her, mener Stein Gunnar Hallem.

– Ja, det var for «gæli» at det ikke skulle være en produksjonsbedrift som kutter grønnsaker lokalt i Midt-Norge, når bedriften ligger midt i åkeren på Frosta. For kundene våre vil det si at det er en ledetid (leveringstid, journ.anm.) som er tre dager kortere enn om en skulle ha fått det fra Oslo eller Østlandet. Det vil si at gulrota er ganske sprø når du får den på kjøkkenet, supplerer Størdal, og forteller at ledetida for de nærmeste kundene er en dag.

- Kundene jublet

De to har kjøpt opp Grøntkutteriet Trøndelag som privatpersoner, og etablert et nytt aksjeselskap med samme navn der Stein Gunnar Hallem er styreleder og Roar Størdal styremedlem. Produksjonslokalene leier de fra PPT, mens utstyret har de kjøpt.

– Ettersom det er Roar og jeg som går inn som eiere i Grøntkutteriet, ønsker vi at det ikke skal være noen formelle bindinger opp mot kjeder, slik at vi står fritt til å serve alle dagens kunder og andre aktuelle kunder. Da får vi ikke noen begrensninger rundt nedslagsfeltet vårt, påpeker Hallem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da står vi friere til å drive aktivt salg ute og selge inn produktene, og kundene vi leverer til i dag jublet da vi sa vi skulle videreføre det på grunn av den kvaliteten som kommer herfra. Vi tar over noe som er veldig, veldig bra. Og så har vi fått med de tre ansatte som på en måte har vært fundamentet på produksjonen videre, og det er gull verdt for oss. Hadde vi ikke hatt dem, så hadde oppstarten vært veldig tung, legger han til.

Kjell Saghaug har vært med fra starten av Grøntkutteriet Trøndelag i 2019, og har over 36 års erfaring fra bransjen. Han forteller at lufta gikk litt ut av de ansatte da de fikk beskjed om avvikling i vår. Nå er han glad for å få jobbe med noe han trives med og kan.

– Vi fikk med oss A-laget, repliserer eierne og ser bort på Saghaug, Rimante Cerkauskiene og Rima Bagociute.

Gjensidig glede

Både Thor Eirik Albrektsen hos PPT og de nye eierne er veldig glade for at de kom fram til en løsning.

– For PPT er det en stor verdi at det kommer inn en ny aktør og tar det vi har bygd opp videre som leietaker. Det innebærer også at vi får avsetning på klasse-to-varer; utsorterte poteter og gulrøtter. Og så er vi opptatt av klyngetenkning nedpå her, og nå får vi en ny aktør inn og alle kontorene her er for tida utleid, sier Albrektsen.

De nye eierne setter pris på å være en del av miljøet på huset, og en av dem regner med å være på Frosta 1-2 dager i uka. Etter hvert er tanken å få på plass en daglig leder.

– Hele prosessen har vært utrolig smidig, vi har følt oss velkommen fra første møte, og når begge parter ønsker å få til noe kommer man i mål ganske fort, sier Roar Størdal. Og fortsetter:

– Vi har lang erfaring fra storhusholdningbransjen begge to; vi har distribusjon, selgere og kjenner folkene på kjøkkenene. Og vi ble fort ringt opp for å etablere møter rundt omkring. Så får vi ta de møtene, resultatene av dem og sy veien videre. Vi har store planer om å videreutvikle dette på den basen som er. Det er veldig mye bra, og utfordringa de har hatt tidligere er at det ikke har blitt jobbet med salget, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Størdal røper samtidig at med den framdrifta de har hatt på salg per i dag, har de mest sannsynlig doblet omsetninga på et helt driftsår sammenlignet med i fjor.

– Det er masse muligheter her!