Grønne Folk fikk storfint besøk: - Scorer høyt
Torsdag var landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) i Trondheim. Han benyttet anledningen til å ta en tur til Frosta for å se, bli fortalt om og smake på maten som lages av ukurante grønnsaker.
I sommer sto ministeren for åpninga av Trøndersk Matfestival.
– Jeg har vært på matfestivaler andre steder, men den trønderske er annerledes med sitt fokus på råvarer og aspektet fra jord til bord. Her kunne jeg se eierskap i alle ledd, sa han.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Anne Berit Lein, som arbeider i landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag, var med til Frosta og minnet om at det helt siden starten på matfestivalen for 19 år siden har vært satset på samarbeid mellom alle ledd.
Allerede for ett år siden var ordfører Frode Revhaug ute med en invitasjon til Geir Pollestad om å besøke landbruksbygda Frosta. Invitasjonen ble gjentatt under Trøndersk Matfestival og nå ble det altså alvor.
Viktig for framtida
Når det gjelder matproduksjon er det spesielt to ting han er opptatt av, sa ministeren:
– Selvforsyning og verdiskaping. Og her er grønnsaksproduksjonen viktig for Norge.
Frode Revhaug nevner privat initiativ og private aktører.
– Jonas og Ragnhild Viken har tort å satse og de skaper verdier. Det de gjør er viktig for Frosta og Trøndelag, for samfunnet, sa han.
- Det er stas å få besøk av ministeren, stas at vi blir sett og at han vil prate med oss. Vi brenner for grøntnæringa og det vil vi vise, sa Ragnhild før hun fortalte om produktene som blir laget i de flunkende nye lokalene på Vikaleiret.
Tanken bak Grønne Folk
Det var i 2015 at Ragnhild og Jonas bestemte seg for å lage ferdigretter av grønnsaker som ville blitt dyrefôr eller rett og slett dumpet på åkeren, fordi de hadde vokst seg for store eller ikke hadde riktig fasong for butikkhyllene. Hele 30 prosent av det som kom opp av jorda, ble vraket som menneskeføde på grunn av utseendet.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi visste ikke hvordan det skulle gå da vi startet, men de siste ti årene har vi sett at interessen for sunn mat har økt.
Innovasjon Norge ble med på et forprosjekt. Bama og BaRe (frukt og grønt til Rema 1000) var villig til å gi ti produkter fra Grønne Folk en prøvetid i åtte butikker. Dersom de slo an, ville det kunne åpne for levering i Trøndelag.
- Alt var på plass, forteller Jonas, maskiner og emballasje, og vi satte i gang.
For folk som vil spise mer grønnsaker
Ekteparet har vært veldig tydelig helt fra starten på at maten de lager ikke skal kvalifiseres som vegetarmat fordi den inneholder hele 75 prosent grønnsaker, og fordi den er laget for alle. Den kan spises alene eller som base for kjøttretter.
Forsøket med de ti rettene ble en suksess.
Rettene er uten tilsetningsstoffer og kan per i dag konserveres i 42 dager.
- Dette er mulig fordi porsjonene forsegles når maten er varm, over 70 grader, og så avkjøles. Og det er mulig å forlenge konserveringstiden, forteller Jonas.
I 2020 fikk Grønne Folk innpass i hele Norge via Rema 1000. Neste etappe var storkjøkken. Samme år nådde produksjonen toppen for hva som var mulig i lokalene i «gammelmeieriet».
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- Det var negativt for oss at vi ikke klarte å produsere nok til å dekke etterspørselen.
Samtidig kom pandemien og leveringa til storkjøkken opphørte, forklarer Ragnhild.
Men i dag, med nye lokaler der produksjonen er i full gang og det jobbes med planer for nye produkter, har Grønne Folk gitt seg selv en ny start. Nå er også Norgesgruppen med på laget, og er fornøyde med å kunne tilby et utvalg av ferdigmat av grønnsaker. Og kanskje vil flere interessenter bli med, tror Ragnhild.
Et viktig punkt for Grønne Folks nye start, er at de har knyttet til seg personer med kunnskap om marked og salgskanaler. En type kompetanse og nettverk som de ikke har hatt tidligere.
– Viktig å satse i Midt-Norge
Landbruks- og matministeren er interessert i å vite om Grønne Folk har tilstrekkelig tilgang på lokale råvarer. Det kan være utfordrende i overgangen mellom sesongslutt og ny sesong, forteller Jonas, men han er ikke bekymret. Grønne Folk skal imidlertid gjøre forsøk med å lagre råvarer med å fryse dem inn.
Satsingen til Grønne Folk er viktig for Midt-Norge, peker Frode Revhaug på, for å unngå at all grønnsakproduksjon konsentreres på Østlandet. Satsingen på foredling av lokale råvarer bidrar til å holde produksjonen oppe i Midt-Norge, mener også Jonas Viken.
Ragnhild berømmer BaRe for godt samarbeid og deres vilje til å satse på lokale varer og utvikling av nye produkter.
- Grønne Folk scorer høyt
Etter å ha blitt vist rundt i anlegget fikk Geir Pollestad og hans følge smake flere av produktene til Grønne Folk. På spørsmål fra Frostingen om hvilke tanker ministeren gjør seg etter besøket, snakker han om ansvar for økt norsk matproduksjon, og også ansvar for å redusere matsvinn.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- Grønne Folk scorer høyt på begge. Det hjelper ikke å produsere mat hvis folk ikke vil kjøpe den. Jeg har aldri sett utnyttelse av utsorterte grønnsaker i en slik grad som det som skjer her. Og vi må jo sørge for tilstrekkelig med mat til folk. Jordbruket er den største sammenhengende fastlandsindustrien i Norge. Mat har hele verdikjeden, og jeg tror vi må bli enda flinkere til å tenke industri når vi tenker mat. Konkurransen fra import vil bli enda hardere. Det jeg har sett og hørt her i dag er et eksempel til etterfølgelse som jeg tar med meg til Oslo.
Mer fokus på grønnsaker
Før ministeren forlot Frosta, fikk han en dialog med Ragnhild og Jonas, og også deres sønn Karl Martin som har overtatt ansvaret for urte- og salatproduksjonen på Viken Østre.
Ragnhild kan fortelle om utfordringen med å bli synlig som produsent når man er liten. Det er vanskelig både å få respons og vekke interesse.
Karl Martin er opptatt av å kjempe for at grøntmiljøene i Trøndelag og Rogaland skal bestå, at ikke alt skal konsentreres på Østlandet. Han har gjort radikale endringer i drivhusene for å gjøre drifta mer bærekraftig og miljøvennlig, men møter utfordringer med å spre informasjon om disse driftsmulighetene.
Landbruks- og matministeren er klar over at risikoen for en sentralisering av grøntproduksjon er reell, men minner om at regjeringens intensjon er å ha produksjon i hele landet.
- Beredskap og verdiskaping er viktig, også for bosetting i hele landet, sier han til slutt når han takker for at han fikk komme og se med egne øyne hvordan grønnsaker som ikke er pene nok for butikkhyllene kan forvandles til god og næringsrik mat som stadig flere får øynene opp for.