Full fart på kornmottaket: - Kanskje blir det rekordår
Det er travle tider hos Felleskjøpets kornmottak på Frosta. Kornlass fra både Frosta og Åsen kommer inn, og alt tyder på et godt kornår med store avlinger.
– Jeg tror det blir over gjennomsnittet i år, og det er bra for de som har korn, sier Aage Bratsvedal jr. som jobber på kornmottaket på Frosta. Nå i høysesongen har han hjelp av Joar Vik, som til vanlig er sjef for Felleskjøpets gjødselterminal på Verdal.
– Vi må gjøre det sånn for å få det til å gå opp, forklarer Aage. Det gjør det mulig å strekke åpningstidene utover kvelden.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi kjører døgnet rundt en periode for å holde tritt med tørkinga. Nå begynner det å bli ganske fullt hos oss, og Skarsbakk har kjørt en del - en 600 tonn - til Steinkjer for oss allerede. Og vi er avhengig av å kjøre unna enda mer før sesongen er over.
– Aldri hatt så bra avling
Når vi stikker innom anlegget et steinkast fra Tinghaugen, som på frosting går under navnet «mærna», står to traktorer med tomme hengere utenfor. De har nettopp levert lass med bygg. Nå i høysesongen er det rift om timelistene på kornmottaket, og når timene til dagen etter legges ut klokka 10 på formiddagen, går det ikke lang tid før lista er fylt opp.
Inne på kontoret har Aage Bratsvedal jr. full oversikt over siloene på anlegget, og i en normalsesong pleier det å komme inn rundt 3500 tonn bygg. I de vel 20 siloene på anlegget er det plass til 2700 tonn.
– Vi tar inn fra Frosta og Åsen - det er mye fra Åsen og. De har muligheten til å sjonglere litt, de kan levere til Fiborgtangen også, forklarer han.
Mens vi sitter og snakker kommer det en ny leveranse utenfor. Det er Torfinn Leangen fra Åsenfjord som skal tippe av et lass. Han tok over hjemgården i Leangan nylig, og er inne i sitt første driftsår som bonde.
– Det blir kanskje rekord, sjølin sier han aldri har hatt så bra avling som i år. Han mente han solgte gården for tidlig, smiler den unge bonden. Og legger til at det kommer godt med nå i oppstarten. I alt har åsbyggen vel 250 mål korn, både på egen jord og litt på leid jord hos naboen.
– Nå gjenstår det å treske 30 mål, og ellers har vi mye korn på tørka ennå, sier Torfinn før han returnerer til Åsenfjord.
To generasjoner korn
Inne på kontoret forteller Aage at sesongen så ut til å bli veldig tidlig i utgangspunktet.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Men så fikk vi alle etterrenningene - og åkrene ble grønne på nytt. Vi har en generasjon som er ferdig tidlig, og en som er ferdig ei god stund etter. Så det som så ut til å bli veldig tidlig, blir mer som en normal høst, forklarer han.
Generelt sett har han inntrykk av at det er store kornavlinger i år, men på grunn av etterrenningene er det en del rått korn som ikke er helt modent.
– Her tørker vi det ned - til det har 14-14,9 prosent vanninnhold. I år har vanninnholdet vært på 16-33 prosent ved levering, og det blir mer trekk på gårdbrukeren jo høyere det er, sier Aage. Som regner med at det ikke er mye korn igjen ute på åkrene etter neste uke - dersom været spiller på lag og treskene får gjort jobben.
– Men det bruker som regel å komme noen slengere.
God kvalitet og vekt
Selv har Aage jobbet på kornmottaket i 10 år, og har tidligere kjørt kraftfôr en periode mens Jon Flægstad drev Bolkan Bruk AS.
– Jeg jobbet sammen med Jon her i sesongen til i fjor, det er ikke mulig å drive bare med en mann på denne tida. Jeg trives godt, og det er artig med litt ekstra i sesongen, sier han som tar seg av såkornrensing på vinters tid. Kornet må passes på, og det blir noen turer opp i siloene for å følge med - nærmere bestemt 77 trinn.
– Kvaliteten på kornet har vært bra så langt i år, og det er ganske høy hektolitervekt på kornet. Den kan variere, og kan være mellom 50-69. Det betyr at en liter korn kan ha kjempestor forskjell i vekt. Men jevnt over har den vært høy i år, forteller Aage Bratsvedal jr. mellom oppgavene på kornmottaket.