Matminister Geir Pollestad måtte selvfølgelig smake på Årets nykommer; grytechips fra Frosta med smak av dill og pickle. Her sammen med Frode Revhaug, Tommy Hanson Wikmark, Aslaug Rustad og Brit Melting.

Full fart fra start i Frosta-teltet - se hvem vi traff på festival

Det blir bestandig fullt tidlig i Frosta-teltet, forteller de som står klare til å ta i mot trøndere og tilreisende fra nær og fjern i de tre dagene Trøndersk Matfestival varer. Men i år ble det veldig fullt veldig tidlig.

For første gang i matfestivalens historie var Frosta kommune til stede i teltet. Varaordfører Kari Ydsti Presthus (Ap) og kommunestyrerepresentant Stig Morten Skjæran (V) var klare til å svare på spørsmål og framsnakke Frosta.

Varaordfører Kari Ydsti Presthus og kommunestyrerepresentant Stig Morten Skjæran lokker publikum til Frosta.

- Vi håper å kunne formidle hvor fint det er på Frosta og vekke interesse, slik at de som ikke kjenner bygda i første omgang får lyst til å ta seg en tur, sier de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rågo med sine matkasser er nærmeste nabo, før teltet åpner seg med hylle på hylle med ferske bær og grønnsaker fra Trondheims kjøkkenhage. Produsentene får det travelt med å fylle opp i hyllene samtidig som ungdommene som tar i mot betaling ikke har mange pauser.

Thomas Stinussen Vik og Johan Moksnes er førstereis bak kassa på matfestivalen. Petter Moksnes er nærmest som en veteran å regne. -Det går bra, sier Thomas.

- Se hvor store reddikene er, peker forbipassendere mens de kaster beundrende blikk på røde reddiktårn og oransje gulrottårn. Franskmenn i land fra cruiseskipet som skal videre til Nordkapp, blir overrasket over at det ikke bare er ertene som skal spises når de blir bydd sukkererter. Men skepsisen forsvinner etter å ha satt tennene i en hel utgave av arten.

Folk ser, spør og handler.

- Kan dette være vårløk, den er jo så kraftig, spør noen. Jo da, det er vårløk.

Smaksprøver fra Grønne Folk går unna.

Grete Rekkebo, Klostergården og Arntzen Bakeri frister med ferdiglagde produkter, mens Grønne Folk tilbereder smaksprøver så fort de rekker. Foran Frosta Chips er det kø. "Alle" vil smake på produktet med smak av dill og pickles som fikk prisen for Årets nykommer.

Mange frostinger har funnet vegen til by'n på åpningsdagen for å se båtene komme roende til Ravnkloa med flotte Frosta-grønnsaker, for å vandre rundt på festivalområdet og se, lukte og smake på trønderske godsaker, og ofte ender de i uteserveringa ved enden av Frosta-teltet.

Det ble ingen pris for beste stand i år, den gikk til Inderøy. Den kan jo tross alt ikke gå til Frosta hvert år.