– Kan det være hjertet?
Hvert år dør 5 000 kvinner av hjerte- og karsykdom i Norge.
Dette er vår nest vanligste dødsårsak, og antallet vil trolig øke med en aldrende befolkning. Likevel blir kjønnsforskjellene i symptomer og risikofaktorer for hjertesykdom ofte oversett av både helsepersonell og pasienter.
I LHL ser vi et tydelig problem; mangel på kunnskap og bevissthet om hvordan hjertesykdom opptrer annerledes hos kvinner. Kvinner og menn har ulike risikofaktorer, og symptomene på hjerteinfarkt kan være helt annerledes enn det mange forventer.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Selv om brystsmerter er det vanligste symptomet på hjerteinfarkt hos begge kjønn, opplever kvinner ofte tilleggssymptomer som kvalme, smerter i rygg, kjeve eller øvre del av magen, samt tungpusthet. Dette kan gjøre det vanskelig for kvinner å gjenkjenne et hjerteinfarkt i tide. Dessverre fører det ofte til at de oppsøker hjelp for sent, eller at symptomene deres blir feiltolket.
Forsinkelser som dette er farlige og reflekterer mangel på bevissthet om kvinners hjertehelse. Dette må endres.
I vår ble vi i VG kjent med historien om 66 år gamle Selma Jensen fra Harstad. Hun følte seg dårlig, med symptomer som mageproblemer, kvalme og halsbrann. Da mannen hennes kjørte henne til fastlegekontoret, ble de avvist. Hun døde kort tid senere på stuegulvet – av et hjerteinfarkt.
Selmas skjebne er dessverre ikke unik. Dette viser hvor viktig det er at helsepersonell gjenkjenner tegn på hjerteinfarkt hos kvinner, i stedet for å avfeie symptomene som mindre alvorlige plager.
Som talsperson for tusenvis av kvinner med hjertesykdom, vil jeg på vegne av LHL understreke alvoret i denne utfordringen. Dette er ikke bare et spørsmål om medisinsk kompetanse, men også om likestilling i helse. Vi hører stadig om kvinner som får sine symptomer feiltolket som stress eller halsbrann, noe som kan føre til tragiske konsekvenser.
LHL jobber aktivt for å spre kunnskap om kvinners hjertehelse. Vår kampanje «Med hjerte for kvinnen» setter fokus på dette viktige temaet. Jeg oppfordrer alle til å være med på å spre dette budskapet. La oss sørge for at neste gang en kvinne med risiko opplever ukarakteristiske symptomer, så spør både pårørende og helsepersonell: «Kan det være hjertet?»
Ved å øke kunnskap, kan vi redde liv.
Av: Mari Larsen, generalsekretær i LHL