På fullmånedagen i mai feires Buddhas fødselsdag. I år er det fullmåne natt til 16. mai. Foto: Colourbox

En vakker dag ved fullmånen i mai

Et halvt tusen år før vår tidsregning, kom en frisk gutt til vår verden: Sidharta Gautama.

Han var av høykaste, adelsmannssønn, men neppe prins, som det står i mange leksika; ettersom styreformen var republikk, antakelig med en form for demokrati. Han brakte med seg evnen til å lindre og lege menneskets ulykkelighet, engstelser og forvirring. I tredveårsalderen, etter flere års forskning og utprøving av følelser og sinn, samtaler og fordypning i tidens filosofier, trening med yogier og guruer i meditasjons-måter, steg han en vakker morgen i mai opp og ut av vår sedvanlige, illusoriske verden, og entret inn i den fullkomne, ytterste virkelighet, hvor fred og glede bor. Han var da en Buddha!!!

Han så at absolutt alt og alle oppstår, lever, og opphører kontinuerlig; ingenting er bestandig; og alt og alle er gjensidig avhengige av alt og alle andre. Han så at alle var av samme natur som han selv, og alle har samme evnen og medfødte muligheten som Buddha til å bli fri fra egoisme, angst, arrighet og forvirring. At vi alle er lytefrie, elskelige vesener fra begynnelsesløs, evig tid.

I barmhjertig medlidenhet formidlet han en kur mot ulykkelighet og selvpåførte lidelser. Han "kvistet løypa / den smale sti" som et øvingsopplegg innen åtte livsområder hvor vi må reorientere oss, og ordne opp i på en smartere måte. Buddhas lære, buddhismen, er vel egentlig ikke en religion, men heller en rasjonell, ikke-aristotelisk, vitenskap, en åndsvitenskap? Den er den ultimate lære om sinnet, om følelsene og om språket.

Det er kanskje mer enn en halv milliard mennesker som følger Buddha, cirka 20 000 i Norge. FN har anerkjent buddhismens betydning for fred, dyr og natur gjennom århundrer; og feirer fullmånedagen som internasjonal dag.

"Gjør godt. Gjør ikke ondt. Gjør ditt Hjerte rent. " Slik er alle buddhaenes lære.

Hvis du har gjort noe godt; prøv å gjøre det igjen flere ganger, og finn din glede nettopp i det. For oppsamlet godhet gir lykke. Hvis du har gjort noe galt bør du ikke gjøre det flere ganger, og slett ikke finne glede i det. For gjentagende ondskap gir lidelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle skjelver for voldsbruk. Alle har livet kjært. Sett deg derfor i andres sted, og la vær å slå eller drepe. For aldri kan vel det skje; at hat tar slutt med hat? Av vennlighet tar hatet slutt! Det er en evig lov. Årvåkenhet er vegen til buddhaenes land. Dvaskhet er dødens veg.

Frode Rathe