Nye funn viser at stadig flere studenter sliter med psykiske helseproblemer, og kvinner mer enn menn. - Samfunnet må uroe seg for en økende trend med psykisk uhelse blant studenter og unge mennesker generelt, skriver Gustav Østerberg Øverli i dette innlegget.

– Debatten om sykefravær må også handle om forebygging

Lettere psykiske plager bidrar til et rekordhøyt sykefravær i Norge. Samtidig sliter studenter mer enn før med psykiske plager. Skal vi redusere morgendagens sykefravær, må dette ses i sammenheng.

De siste dagene har vi lest om Nav sine tall og et historisk høyt sykefravær i Norge. Økningen er størst i aldersgruppen 25-39, med unge kvinner som den mest utsatte gruppen. Sjefslege Marit Hermansen i Nav har i intervjuer pekt på at stadig flere sykemeldes grunnet lettere psykiske lidelser.

Samtidig viser nye funn fra den europeiske studentundersøkelsen «Eurostudent 8» at stadig flere studenter sliter med psykiske helseproblemer, og kvinner mer enn menn. Den bekrefter dermed tidligere funn fra flere andre undersøkelser, som Ungdata, Hunt og Shot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi ser nå en debatt om sykefravær som blant annet peker på tiltak som sykelønnsordning, legenes rolle og innføring av karensdag. Det er sikkert riktig, men debatten må ikke bli ensidig. Den må også handle om forebygging av morgendagens sykefravær, og da må samfunnet uroe seg for en økende trend med psykisk uhelse blant studenter og unge mennesker generelt.

Studentsamskipnaden i Trondehim (Sit) er landets nest største studentsamskipnad, og har i mange år jobbet med forebyggende tiltak i en studentmasse på 48.000 studenter i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. Samskipnadens mestringstjenester gir studentene verktøy og strategier til å håndtere psykiske utfordringer de møter som en naturlig del av livet, mens lavterskel behandlingstilbud hjelper studentene når de psykiske plagene blir så store at de skaper problemer i hverdagen og studielivet. Behovet er imidlertid langt større enn kapasiteten tillater. Det er helt nødvendig med et skifte i hvordan vi tenker på psykisk helse, spesielt blant unge, og fokus må over til forebygging og tidlig innsats.

Det er viktig å poengtere at de aller fleste studenter fortsatt har det veldig bra. Samtidig vet vi fra Shot-undersøkelsene at stadig flere unge sliter psykisk, og at de som sliter har større utfordringer enn tidligere. Stadig flere faller mellom to stoler – de er ikke syke nok til å få behandling i spesialisthelsetjenesten, mens de er for syke for helsetjenestene til kommunene og studentsamskipnadene. Løsningen er da å betale for hjelp selv, om du har råd til det. Om hjelpe-behovet fortsetter inn i et yrkesliv med innskjerpinger for sykefravær, kan neste generasjon bli straffet hardt.

Sit mener det nå trengs et bredt samarbeid og engasjement i samfunnet for unges psykiske helse. Vi skal være de første til å engasjere oss i et slikt arbeid.

Av: Gustav Østerberg Øverli, direktør for velferdstjenester i Studentsamskipnaden i Trondheim