Motivene står i kø på en flåtebåt-tur fra Vågen til Steinvikholmen. Foto: Privat

Tilbakeblikk på 2020

Det sies at ett bilde kan si mer enn tusen ord. Her er bildene som forteller historier om året som gikk.

Januar

Huset i Åsenfjord var overtent da brannvesenet kom til stedet. Foto: Per Birger Mossing

Det nye året får en dramatisk start for en familie på fire fra Åsenfjord. Lørdag 4. januar mister de alt de eier i husbrann. Da er det godt å bo i ei lita bygd. Lokalsamfunnet bidrar med klær, utstyr og penger, og far i familien, Arve Hagen, er takknemlig for all støtten både fra Åsen og Frosta.

-Jeg vil oppfordre folk til å sjekke om de har batteri i brannvarslerne sine. Det var brannvarslerne som berget ungene våre. Vi hadde seriekoblete brannvarslere, det er en fordel i hus med flere etasjer, oppfordrer han.

Benedikte Trætli Staur, Emilie Rekkebo Aadal, Maya Ali og Maria Løvrød mottar velfortjent applaus etter at premieren er overstått. Foto: Sigfrid Hagerup

Februar

Fra det ene dramaet til det andre; denne gangen bare på scenen. Heldigvis. For aldri før har så mange blitt drept på Solvang grendehus som sist vinter. Neset teaterlag og Frosta kulturskole setter opp teaterstykket «Håndverkerne». Og i år gjør arrangørene en ny vri på barne- og ungdomsteateret. De setter opp et stykke som er skrevet for voksne. Med et manus spekket av bannskap, brutale drap og romantikk. Solvang-gjengen tar sine grep for å tilpasse innholdet til de unge skulespillerne. Om de klarer det?

«Publikum lo og skvatt der de skulle, og fikk se 19 aktører i alderen 12 til 16 år skinne i sine roller,» skriver Frostingen.

Kommuneoverlege Arne Bye og ordfører Frode Revhaug får en uønsket gjest på besøk når koronaviruset banker på døra i mars. Foto: Per Olav Ervik

Mars

I mars blir Frosta satt på Norgeskartet. Torsdag 5. mars blir det påvist koronasmitte i kommunen, fredag 6. bekreftes smitte på skolen om morgenen, og samme ettermiddag varsler kommuneoverlege Arne Bye at det skjer endringer fra time til time. Skole og barnehage har smitte, Frostatunet blir stengt for alle andre enn ansatte. Tirsdag 10. mars er smittetallet oppe i 13, dagen etter er sju nye tilfeller påvist. Flere hundre personer settes i karantene. Ordfører Frode Revhaug kontakter sentrale myndigheter, også statsministerens kontor, med tanke på mer omfattende tiltak.

Nøyaktig en uke etter at det første smittetilfellet er registrert, setter krisestaben hele Frosta i karantene. For første gang i fredstid skal en norsk kommune «stenges»; fakta som tiltrekker mediene. Frode Revhaug og Arne Bye blir faste innslag i nyhetssendingene. I etterkant kommer det tilbakemeldinger til kommunen om at den raske reaksjonen fra krisestaben bidrar til å hindre smitte i nabokommunene. Frosta setter i gang mange tiltak som blir fulgt opp av andre. Før måneden er omme, blir grensene åpnet igjen. Og med våronn rundt hjørnet, begynner landbruksnæringa å spekulere på hvordan de skal gjennomføre den, dersom deres utenlandske arbeidskraft ikke får tillatelse til å reise til og arbeide på Frosta. Det ordner seg utover våren, med en kombinasjon av karantene for utlendingene, og bruk av ledig arbeidskraft. På pakkeriet sorterer en kokk og en servitør gulrøtter, mens lokale ungdommer tar i et tak i åkeren.

Når Brynjar Aarnseth ser utover, ser han muligheter. Foto: Janne Hopmo

April

Mens frostingene har sitt å stri med, går åsbyggen Brynjar Aarnseth med spennende planer for Åsen sentrum. Barnehagetomt og boligtomter i området mellom klubbhuset og Hammervatnet, grønn sone langs Fossingelva og bru over til Vatn er en del av tankene. Men det er ikke alt. Hovsåsen heter en sørvendt haug som ligger bakenfor og ovenfor heimgården, og der er Aarnseth og John Anders Husby grunneiere. De har sammen spilt inn forslag på Hovsåsen som boligområde til Levanger kommune.

– Jeg tror det er viktig å rigge seg for Åsen med ny E6. Folk har i minst 20 år vært interessert i tomt på denne haugen, og med den utviklinga vi ser i bygda, kan jeg ikke tro annet enn at stadig flere vil vurdere å bosette seg her, sier Aarnseth.

Mange møter opp langs ruta når buss- og bil-toget kommer kjørende 17. mai. Foto: Irene Røkke

Mai

Etter nasjonal nedstengning av samfunnet i mars, er det tid for gradvis gjenåpning. Men ikke helt. Å samle store folkemengder til tradisjonell 17. mai-feiring med tog, isspising og leker er en umulig tanke i år. Russefeiringa like så. Den blir ikke helt som venninnene Siri Ulvik og Silje Oldervik har drømt om, men de prøver å gjøre det beste ut av situasjonen. En håndfull venner kan de fortsatt møte, og de kan ta seg en fest på Teams.

Frostingene bestemmer seg for å feire 17. mai med buss og bil bygda rundt i stedet for tog, mens korpsene i Åsen sørger for 17. mai-stemning under flaggheisinga på skolen og utenfor Stokkbakken. Med masse frisk luft og god avstand. Andre feirer nasjonaldagen med ski eller joggesko på beina. Ann Cathrin Fossum og Maiken Merethe Sandberg stiller like så godt til start i «17. mairaton».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det kommer gratulasjonsbrev fra Kong Harald, må det i glass og ramme naturligvis. Jubilanten er Magnhild Hovdal. Foto: Janne Hopmo

Juni

Den 20. juni går flagget til topps i Åsen sentrum. For der bor det ei sprek dame, Magnhild Hovdal, som kan feire bursdag nummer 100.

Magnhild vokste opp i en barneflokk på 12 på Risan Ytre på Frosta, og har mye spennende å fortelle når Frostingen stikker innom for en bursdagsprat. Om turer med hest og slede, og skole med kuleramme og trepennal. Kjærligheten trakk henne etter hvert til Åsen, og der blir hun både mor, bestemor, oldemor og tippoldemor med årene. Da det første tippoldebarnet kom til verden ble hun spurt hvordan det føltes å bli tippoldemor.

– Nei, da svarte jeg som sant var, at det kjentes ikke særlig annerledes ut enn før, men at det var verst å tenke på at jeg har en sønn som er oldefar, forteller den spreke 100-åringen.

Motivene står i kø på en flåtebåttur fra Vågen til Steinvikholmen. Foto: Privat

Juli

Sommeren 2020 blir året alle drar på norgesferie. Etter en tøff koronastart på året også for næringsliv og reiseliv, er det igjen aktivitet å spore. Og noe er som alltid helt normalt. Den uberegnelige trøndersommeren. Sola som varmer så intenst på slutten av skoleåret avløses av regnbyger. Da gjelder det å nyte sommeren når den er her. En kompisgjeng bestående av frostinger og deltidsfrostinger er gode på nettopp det. De nyter vakre solnedganger på Åsenfjorden i en flåtebåt av ei gammel låvebru, og farter til og med strekningen Vågen – Steinvikholmen med farkosten.

-Hele 40 liter bensin gikk med på ferden og turen tok en time hver vei. Heldigvis hadde vi nok bensin denne gangen. På første forsøk gikk vi tom for bensin midtfjords. Da måtte en annen kompis av oss komme med bensin, humrer Jøran Brenne.

Ordfører Anita Ravlo Sand overrakte beviset på at Arentz og Munkeby Anleggsgartneri AS nå kan kalle seg et Miljøfyrtårn. Det ble en opptur for Karin Nordaune Arentz og Ragnar Johannes Arentz. Foto: May-Jorunn Barlien

August

En av de lokale bedriftene som har fått kjenne konsekvensene av koronaen, er Arentz og Munkeby Anleggsgartneri AS i Åsen. De hadde mange planlagte oppdrag da Norge stengte ned.

-Plutselig var det helt stille og ingen ringte på mange uker. Vi måtte permittere i omtrent tre uker, men etter det, har det bare gått oppover. Nå er vi så heldige at vi har fulle ordrebøker ut sesongen, forteller en fornøyd Karin Nordaune Arentz til lokalavisa i august. Og sammen med Ragnar Johannes Arentz og resten av gjengen kan hun glede seg over enda en opptur når ordfører Anita Ravlo Sand dukker opp med tale og diplom som forteller at bedriften nå er Miljøfyrtårnsertifisert.

-For oss er det et kvalitetsstempel på det vi gjør.

Gladgjeng i Sentrumsparken. Foto: Oddny Gumaer

September

Små og store har sendt nysgjerrige blikk mot arbeidet bak anleggsgjerdene mellom Frosta skole og Kiwi. Når skoleåret er i gang tas gjerdene ned, og frostingene er ikke sene om å ta i bruk sentrumsparken med en prislapp på drøye seks millioner kroner. Den nye parken havner til og med i flere medier, ikke fordi barn og voksne har fått et lekent møtested i sentrum, men fordi parken bokstavelig talt mangler prikken over i-en. Den store steinen som skal vise vei til skolen, Magnushallen og biblioteket mangler faktisk en «i» også. Og det på en stein fra Kina. Det blir det debatt av. Kommunen tar skrivefeilen på sin kappe, og historien ender med at ei metallplate med riktig tekst dekker over bommerten. Og i sentrumsparken? Der lekes det fortsatt.

Håndball J14 og J15 Frosta og Aasguten 2020. Bak f.v. Runa Josie Sem Juliussen, Ylva Trefjord, Anna-Stacia Beah, Nathalie Kristensen Lein, Ida Nordaune, Tuva Veien, Mari Berg, Tora Brun Anderssen, Solveig Viken, Malin Nordahl Nåvik, Lone Lenvik. Foran f.v. Linnea Hogstad, Nora Hernes, Vilde Pedersen, Ina Dullum, Rikke Thronæs Moe, Siri Ulvik, Ine Sofie Fossum, Lea Hovdal og Renate Einarson. Foto: Kirsti K. Lein

Oktober

I breddeidretten blir det også et år der mye avlyses. Etter vårens nedstengning har aktiviteten igjen tatt seg gradvis opp både for fotball, håndball, skyting og ski. Og denne høsten ser et nytt samarbeid dagens lys. Før har de vært rivaler på håndballbanen, men nå går IL Aasguten og Frosta IL sammen om å stille to lag i serien; Aasguten/Frosta J14 og Frosta/Aasguten J15. I Åsenhallen får J14 sin første kamp som ett lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-Vi ser en helt annen glød i jentene i år, alle er veldig fornøyde med dette samarbeidet. Ungdommene er veldig ivrige, og det er fantastisk å se at samarbeidet allerede bærer frukter. 14-15 år er en typisk frafallalder, så dette er veldig bra, sier håndballens «mor» i Åsen, Aase Vedul-Moen.

Kommunedirektør Endre Skjervø har tatt tak i en stor ryddejobb etter at han begynte i jobben på Frosta. Med seg på laget har han fått byggesaksbehandler Frank Lysø som er innleid fra Stjørdal kommune. Foto: Janne Hopmo

November

På sensommeren tiltrer Frosta kommunes nye kommunedirektør. Endre Skjervø er navnet, og han får i oppdrag å gjenreise omdømmet til kommunen. Det har fått seg en kraftig knekk etter flere omstridte saker som varslersaken og flere store saksbehandlingsfeil.

-Over år har det utviklet seg en ukultur i Frosta kommune som det vil ta tid å rydde opp i. Men vi er i gang, sier Skjervø til Frostingen i november. På kommunehuset er oppryddinga først og fremst igangsatt i Enhet for Teknisk og Landbruk. Den faglige kompetansen er styrket med byggesaksbehandler Frank Lysø fra Stjørdal på laget, og kommunedirektøren uttaler at alle må bidra til å gjenreise Frostas omdømme.

-Først og fremst handler det om å være skikkelig og ordentlig. Det er et fellesprosjekt for hele kommunen.

I annerledesåret 2020 foregår julegudstjenesten på kirkebakken. Foto: Oddny Gumaer

Desember

Adventstida kommer og går uten den tradisjonelle rekka av juleavslutninger og konserter. Men juletrærne får vi tent både ute og inne, og det blir jul i år også. Ved årsskifte er mange klare for et nytt år med koronavaksinen i sikte.

2020 ble et annerledes år på mange måter. Hvem hadde trodd at vi skulle rope «huss på spriten» når vi sendte barna på skolen, at fester og konserter var noe som skjedde på nettet, og at vi ikke kunne ønske farmor god jul med en klem? Koronaen tok et sterkt grep rundt hele verden i 2020, og frostinger og åsbygg fikk også kjenne den på kroppen. En av oss, Anne Aatlo, lå på sykehuset i Levanger i 98 dager. 32 av dem i respirator. Mange trakk et lettelsens sukk da hun fikk komme hjem til familien.

«Korona» blir til og med årets ord, men noe av det viktigste får ikke det lumske viruset frarøve oss. Takknemligheten for alt som tross alt har gått bra, selv om det ikke ble akkurat sånn som vi hadde sett det for oss. Annerledes kan funke det også. Utendørsbursdag og hjemmekontor har nok kommet for å bli. Men utendørsgudstjeneste julaften forblir kanskje et vakkert, men kaldt minne fra annerledesåret 2020.