Fra toppen av Stokkvola ser du på en god dag langt i alle retninger. Snart kommer det også en kikkert på Stokkvola som du kan bruke til å se nærmere på utsikten, samt kart over hva du ser.

Stokkvola

-en gyllen opptur til Åsens tak

Fra toppen av Stokkvola kan du beskue fjell i mange kommuner på en finværsdag. Utsikten er fantastisk og mange nyter den, enten du er ung, eldre, i barnevogn eller rullestol. Det er likevel reisen opp som er den vakreste.

Du har kanskje hørt om både kystveier og gylne omveier, dette er noe helt annet. Den beste måten å beskrive Stokkvola på, er at det er en gyllen opptur.

Fra Møssingdalen skisenter går den fint gruslagte Tusenårsstien oppover til toppen av Stokkvola. Stien er et resultat av bygdefolkets dugnadsinnsats og iver for flotte turstier. Langs veien kan det dukke opp litt av hvert om du tar deg tid til å nyte turen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En av mange benker du kan hvile deg på, når du går opp og ned Stokkvola. Turen er 2 kilometer hver vei.

Noen bratte partier bidrar til at man får trimmet kondisen, men fortvil ikke. Det er jevnt fordelt med benker hele veien opp, noe som gjør at man rekker å ta igjen pusten og legge inn en kaffekopp og en sjokoladebit eller tre. Du kan også få selskap av noen nysgjerrige sauer og lam.

Disse nysgjerrige sauene nyter det grønne gresset på Stokkvola.

Langs stien får man spasere til tonene fra fugler av ulike slag og på infotavlene som står spredt langs veien, kan man lese om både planter, dyreliv og at det en gang i tiden var en bosetning med tolv heimer i området.

Plutselig kan du undre deg over hva som rasler i gresset. Du ser en lang hale og tenker det en mus, men det er faktisk en slektning av krokodillene, en bitte liten salamander som tenkte å krysse stien akkurat da du kom ruslende.

Kanskje er du heldig å møter en liten slektning av krokodillen. Det er nemlig muligheter for å møte salamander på turen.

Det som slår deg når du kommer til toppen er den nydelige utsikten og hvor langt man faktisk ser på en finværsdag. Fra Steinkjer, Inderøy, Verdal, Jemtland i Sverige og til Stjørdal, Meråker, Trondheim, Frosta og det aller meste av Åsen. Noen mener også at det er mulig å se noen fjell i Selbu. Det er et mektig skue og det føles nesten som å sitte på «Åsens tak».

Tenk å våkne opp til denne utsikten, tenker du kanskje, og det er faktisk mulig. Det står plassert tre gapahuker på fjellet, en på toppen og to en liten kilometer lenger ned, med bålpanne. Er du av den litt tøffere typen, kan du ligge under åpen himmel eller i hengekøye. Du vil bli vugget kjærlig i søvn av fjellbrisen og sjøbrisen som danser sammen, der oppe på fjellet.

Det er fint mulig å sove ute i en av de tre gapahukene eller en hengekøye.

Hvis du tar deg tid til å se nærmere på de små dammene på toppen, ser du kanskje rumpetroll mellom bekkeblommene som blomstrer. Kanskje har du behov for å avkjøle tærne, og stikker dem ned i kaldt vann før du tar fatt på turen nedover.

Går du tur på seinsommeren er det mulig å legge inn litt bærplukking, det er masse blåbærlyng, tyttebærlyng og multemyrer som omkranser stien.

Disse froskeeggene blir trolig til mange små frosker i løpet av sommeren.

For at menneskenes avtrykk på området skal bli så lite som mulig, må alle huske å ta med seg søpla si hjem og vise hensyn til natur og dyr i området. Riktig god tur!

Artikkelen fortsetter under annonsen.