Til hovedsiden
  fredag 28. aug 2015      Frostingen, vi gir deg lokalnytt. Oppdateres hver torsdag. 
Send oss dine tips!
 

  FØRSTESIDEN

   NYTT


Nyheter
Næringsliv
Historisk
Sport
Kultur
Månedens bedrift
3.Dette finner du i papir- og nettavisa
Barn og ungdom
Folk
Grøntstafetten
interiør og dekor
Politikk
samfunn
Finn nyhet:

   AKTUELT
Vervekampanje
Fotoarkiv
Familienytt
Gjestebok
 
   MARKEDSPLASSEN
Arbeidsmarked
Eiendom
Markedsplassen
Send inn annonse

   FROSTINGEN
Aktivitetskalender'n
Buy And Read
Kontakt
 
Tegn abonnement!

   ANNET
Lenker
Tips oss
   
  Utviklet av InBusiness AS


Sellerirøtter på Frosta – Norges nordligste?

Av guro lerstøl hopmo
,  11.10.07


Jeg ankommer den gamle Gartnerhallen på Mostad. Inni hallen kaster solstrålene et varmt lys over en stille og konsentrert arbeidsgjeng. Alle har nok med sitt, kun lyden av håndarbeidet høres. Videre inn i neste hall stiger lydnivået noe, her går vaskemaskinen med sellerirøtter for fulle mugger. Den gode, friske lukta av selleri smyger seg inn gjennom neseborene, jeg får en fornemmelse av sunnhet og ren natur.

Anne Stavseth Minde t.h. pakker selleri sammen med Jurgita Tekoriute og Donatas Rudzinskas. Foreløpig foregår det i den gamle gartnerhallen, men snart er alt på plass i det nye pakkeriet.
Mangfold
Gartnerhallen ja, veien er virkelig lang før grønnsakene kommer så langt. For å få et bedre innsyn i selleriens vandring dit, har jeg vært på besøk i Nordbygda hos Egil og Anne Stavseth Minde. De er den ene av to som produserer selleri på Frosta. Å finne utav drifta til Stavseth Minde er ikke enkel, de driver nemlig to gårder selv og har samarbeid med en tredje. Stavsethgården produserer i dag gris, potet og grønnsaker, på Mindegården i Kvamdal er det kjøttproduksjon og nærmere Viktil bor ”nabo” Steinar Østerlie som er sammen med Anne og Egil om grønnsaksproduksjonen.

Nye utfordringer
For å begynne med det siste først, så er det hodekål, kålrot og sellerirot de dyrker sammen. Steinar hadde dessverre ikke anledning til å komme de to gangene jeg var der. Samarbeidet kom i gang i 2003 da Egil nylig hadde fått forespørsel fra Bama om å produsere sellerirot og Steinar hadde fått forespørsel om å produsere betraktelig mer av kålrot. Et samarbeid ville både lette arbeidet, øke den faglige tyngden og minke investeringene på maskinfronten gjennom felles bruk av utstyr. Startskuddet var gått, og inntrykket jeg får er at ingen har angret på det.

Likt ansvar
Selv om de har hver sin kvote, er begge gårdene sammen om hele prosessen med alle grønnsakene. Egil forteller at samarbeidet går fint, og det er ingen som teller på fingrene verken på kroner eller timer. Plantene må i jorda, påpasses under veksten og opp av jorda, etterpå regner de på innsatsen og deler gevinsten seg imellom. Fru Anne synes det er greit at man deler ansvaret, på den måten er man ikke så bundet. Vil en av familiene ta litt ferie, ja så passer den andre litt mer på – slik er det bare.

Selleri – Apium graveolens
Om Frosta har den nordligste produksjonen i Norge? Jeg har forhørt meg med ulike grossister, og ingen vet i hvert fall om noen lenger nord. Det de derimot vet med sikkerhet, er at på grunn av temperaturen er det helt på kanten å klare å dyrke sellerirot i Trøndelag. Sellerirota er nemlig en varmekjær plante som vil ha både jevn temperatur og mye fuktighet i jorda. Planten såes ute på Nordfjæra Gartneri allerede i mars. Der vil den ha fuktighet og 20 varmegrader i ikke mindre enn 8-9 uker før den er utplantingsklar!

Vann, vann
De små plantene ankommer Stavsethgården. Etter utplanting vil sellerirota ha ly under agrylduk en 4-5 uker - får den det ikke, går den i stokk i slutten av august (som tidligere kjent, så gir en plante som går opp i stokk, ingen avkastning). Etter avduking er det luking for hånd og å passe på fuktigheten i jorda. For å ha full kontroll på dette, har de målestasjon for regnet. Sellerirota stopper nemlig å vokse i en periode hvis den ikke har fukt nok. Ja, enkelt skal det ikke være når noen grønnsaker vil ha det tørt mens andre krever fukt hele tiden. At jordkvaliteten er avgjørende og vanningsanlegg er en dyd av nødvendighet i jordbruket, skulle dermed være klinkende klart.

Innhøsting
Anne tar meg med ut i åkeren blant selleriradene. Jeg undrer meg på hvordan innhøstinge foregår - hun tar et solid tak rundt stilkene på en av plantene og drar den opp med rot. Synet forteller meg mer enn tusen ord – en rotknoll med så tett rotnettverk og påhengende jord har jeg knapt vært vitne til før. Rotsystemet er større enn knollen! Sellerien må altså høstes for hånd, og det er ikke en lett oppgave. Godt er det da å ha trofaste hjelpere fra Litauen som hjelper i produskjonen. Rotnettverket med jord må nemlig skjæres fra knollen før de kan ta plass i de store trekassene. Sellerirøttene kan stå i jorda til det blir frost, derfor høster de bare etter hvert som de leverer. Etter 1. oktober blir det høstet til lagring.

Bearbeiding
Videre kjøres kassene til den gamle Gartnerhallen, her står nemlig vaskemaskinen som skal ta de siste restene av jorda på rotknollen. Anne forteller at også den er på vei til det nye produsentpakkeriet, men lokalene til den er ikke helt ferdige enda. Ut av vaskemaskinen kommer knollene rullende etter tur, mens to stykker står i enden av samlebåndet og skjærer av røttene inn til rotkjøttet. Herfra skal noen hele røtter pakkes i nett og sendes videre til detaljistene for oppskjæring, mens andre skjærer de selv opp og leverer dem ferdig vakuumpakket i plast.

Sellerirot og fremtid
Etterspørselen av sellerirot har hatt en utrolig vekstkurve siden de startet i 2003. De startet da med 10 tonn, i dag, fire år etter, leverer de 26 tonn. Etter hvert som ikke bare restaurantbransjen skjønner hvilket gull dette er for både helse og smaksopplevelse, regner jeg med at økningen bare fortsetter, også på det private markedet. Både Egil og Anne ser for seg selleriproduksjon også i framtida. De synes det er ganske godt betalt, arbeidet ligger for det meste i innhøsting og pakking. Vi vil med dette ønske dere lykke til videre både med grønt og fe i Nordbygda, og samtidig utfordre våre lesere til å ta sellerirota mer i bruk.

Paret sender stafettpinnen videre til Johan Petter Remman som driver med rødkål.


Oppskrift: Fisk på seng av eple og sellerirot
Dette er en meget smakfull rett.
Sellerien er ikke dominerende i smak,
men fint avstemt sammen med de andre
ingrediensene.
Retten kan spises alene, men er også god sammen med ris.

Fremgangsmåte:
1 stk sellerirot
3 stk epler                rives på rivjern
3 stk løk skives opp og surres blanke i panna
Grønnsakene blandes og legges i smurt ildfast form.
Legg oppå fiskefilet, eks. seiblokk
4 dl melk
2 dl fløte
2 ss tomatpure         blandes og helles over
Settes i ovn på ca 200 grander i en liten halvtime


« Tilbake MENINGSMÅLING

Har du/skal du skrive kontrakt på bygdefiber?
Usikker
Nei
Ja
Svar til nå: 312
Ja: 56.41%
Nei: 29.49%
Usikker: 14.10%