Til hovedsiden
  fredag 28. aug 2015      Frostingen, vi gir deg lokalnytt. Oppdateres hver torsdag. 
Send oss dine tips!
 

  FØRSTESIDEN

   NYTT


Nyheter
Næringsliv
Historisk
Sport
Kultur
Månedens bedrift
3.Dette finner du i papir- og nettavisa
Barn og ungdom
Folk
Grøntstafetten
interiør og dekor
Politikk
samfunn
Finn nyhet:

   AKTUELT
Vervekampanje
Fotoarkiv
Familienytt
Gjestebok
 
   MARKEDSPLASSEN
Arbeidsmarked
Eiendom
Markedsplassen
Send inn annonse

   FROSTINGEN
Aktivitetskalender'n
Buy And Read
Kontakt
 
Tegn abonnement!

   ANNET
Lenker
Tips oss
   
  Utviklet av InBusiness AS


Noe for enhver smak

Av Janne Hopmo
,  23.06.11


I begynnelsen av uka hadde Frosta besøk av grønnsakrådgivere fra den delen av landet som ligger sør for Trøndelag, samt Trøndelag. Rådgiver fra Tromsø måtte melde forfall på grunn av sykdom.

Johan Hernes t.h. var en av grønnsakprodusentene på Frosta som mandag fikk besøk av grønnsakrådgivere fra hele Norge. Vekstene granskes, det noteres, fotograferes, diskuteres. Når man går fra åker til åker, fra gård til gård, trekkes plast over skoene.
Rådgivere i Norsk Landbruksrådgiving, tidligere Forsøksringen, samarbeider tett, forteller rådgiver på Frosta, Idun Bratberg.
- De har tilholdssted rundt omkring i Norges land, men det er disse personene jeg definerer som mine kolleger, forklarer Idun. Vi tar ofte kontakt med hverandre, diskuterer problemstillinger, sammenligner problemer og løsninger. Spør hverandre om råd, i det hele tatt har vi et veldig godt samarbeid og en veldig god utveksling av ideer hele tida. For eksempel har vi i Trøndelag kommet langt med utprøving av små gjødslingsdoser for enkelte kulturer. Resultatene kommer alle til gode, selv om de selvfølgelig må tilpasses lokale forhold.
Hensikten med denne typen besøk er først og fremst å utveksle erfaringer, forteller Idun videre. Ofte går turen utenlands, for å oppsøke spisskompetanse innen ett felt. Når nettopp Frosta ble valgt, var det av motsatt grunn. Frosta har et mangfold av kulturer, noe for enhver smak, enhver rådgiversmak.

Fullstappet Frostaprogram
Første stoppested på Frosta var Viken midtre, hos Tor Henrik Viken. I tillegg til å snakke om gulrot, kålrot og isbergsalat, kunne Tor Henrik fortelle om de erfaringer har han gjort seg med Fence (det gule dukgjerdet som settes opp mot kålflua).
I grønnsakområdet Nordfjæra fikk naboene Moe, Svean og Haugan besøk. Line Moe og far Kjell har purre og salat, Frode Svean er en av svært få som ennå har blomkål, og Johan Morten Haugan er stor produsent av diverse frilandssalater, samt tidlig gulrot til bunting.
Etter Nordfjæra gikk turen til Valberg slektsgård, for å se familiedrift av konvensjonell grønnsakproduksjon, med eget pakkeri for deler av produksjonen, samt lunsj på den ombygde låven.
Nabo Johan Hernes var neste vert. Sammen med Ole Davidsen driver han Frostaløk DA, de har felles lager og pakking. Johan har dessuten stangselleri og lagergulrot. Frostingen traff gruppa i selleriåkeren til Johan Hernes. Det ble diskutert, fotografert, studert, fingret med. Johan får levert spesialbygde kasser til stangsellerien. Det er Leva-Fro som bygger dem akkurat i riktig høyde til at buntene kan stå i kassen. Kassene ble kommentert og beundret, og vi kunne fornemme en anelse misunnelse.
Lars Eiliv Flægstad inviterte til besøk i åker med isbergsalat, men først til kaffe og sveler på Tinghaugen. Idun Bratberg hadde utfordret ham til å si litt om Frostatinget og Tinghaugen.
Det var middag og overnatting på Klostergården, og før rådgiverne forlot Frosta på tirsdag, stoppet de hos Egil og Anne Minde for å se på produksjon av sellerirot, kålrot og hodekål med helt andre klimatiske utfordringer enn hos produsentene fra dagen før.
Resten av dag to ble tilbrakt hos produsenter på Levanger, med blant annet Den nasjonale kålrotdagen hos Aud Mari Folden og Bent Ingar Fuglu.


« Tilbake MENINGSMÅLING

Har du/skal du skrive kontrakt på bygdefiber?
Usikker
Nei
Ja
Svar til nå: 312
Ja: 56.41%
Nei: 29.49%
Usikker: 14.10%